Folk på väg från Spanien till Gibraltar måste passera den brittiska enklavens flygplats. Arkivbild.
Folk på väg från Spanien till Gibraltar måste passera den brittiska enklavens flygplats. Arkivbild.

Duellen om Gibraltar – svinhugg går igen

Inför sitt EU-inträde 1986 blev Spanien tvunget att svälja brittiska krav om Gibraltar. Nu verkar det vara dags att ge betalt för gammal ost.

ANNONS
|

Den osande frågan om Gibraltars status efter brexit har växt fram som ett möjligt hinder på vägen mot hela brexituppgörelsen.

Storbritannien fick Gibraltarklippan vid freden i Utrecht 1713. Sedan dess har Spanien med varierande styrka krävt territoriet tillbaka.

Under veckan har Spanien i raka ordalag förklarat att brexitavtalet avvisas på söndagens toppmöte i Bryssel om det inte blir tydligare om Gibraltars framtid.

- Löses inte det här problemet kommer Spanien att tvingas rösta nej till brexituppgörelsen, för den påverkar vårt lands väsen, sade premiärminister Pedro Sánchez på onsdagskvällen.

ANNONS

Manchego eller stilton?

Den spanska kritiken rör avtalets artikel 184 som enligt Sánchez inte tydligt nog reglerar att Gibraltars framtida ställning ska avgöras i direkta förhandlingar mellan Spanien och Storbritannien, och inte avtalas mellan EU och Storbritannien.

Inför söndagen pågår nu ett diplomatiskt rävspel om hur hindret Gibraltar kan undanröjas. I veckan sade en högt uppsatt EU-tjänsteman enligt Reuters att London har accepterat att rollerna är omkastade ("the tables have turned").

Det var en anspelning på förhandlingarna som föregick Spaniens EU-inträde. Den gången ställde Storbritannien hårda villkor på Spanien om Gibraltar, bland annat att landgränsen som diktatorn Francisco Franco stängde 1969 skulle öppnas helt. Så skedde också 1985, året innan Spanien blev EU-medlem.

Vill dela styret

I kraftmätningen om Gibraltar råder ingen brist på komplicerande faktorer.

Riktlinjerna för skilsmässoförhandlingarna mellan Storbritannien och EU stadgar att efter brexit kan Storbritannien och EU inte ingå avtal som påverkar Gibraltar utan att Spanien godkänner det, vilket tolkats som spansk vetorätt om territoriets framtid.

Redan dagen efter att britterna 2016 folkomröstat om att lämna EU — men där 96 procent av gibralteserna sade ja till att stanna — började Spanien trycka på för sin linje: Ett delat spanskt-brittiskt styre av Gibraltar.

Inhemsk markering

Sistlidna spanska offensiv må också ha inhemska skäl. I Andalusiens regionval den 2 december siktar Pedro Sánchez socialistparti PSOE på att behålla makten. Då gäller det att visa upp en fast hand visavi britternas enklav "The Rock" på den andalusiska sydspetsen och försvara vetorätten.

ANNONS

Men över telefon sent på onsdagen gjorde premiärministern Theresa May klart för Sánchez hur Storbritannien ser på saken:

- Gibraltars brittiska överhöghet ska skyddas, sade hon enligt El País och upprepade budskapet på torsdagen.

TT

Bakgrund: Gibraltar

Storbritannien intog Gibraltarklippan — en halvö strategiskt belägen där Medelhavet möter Atlanten — vid spanska tronföljdskriget 1704 och fick området vid freden i Utrecht 1713.

Spanien har länge krävt att få tillbaka Gibraltar, men Storbritannien vägrar så länge Gibraltarborna inte samtycker. I en folkomröstning 2002 röstade 99 procent av befolkningen mot förslaget om förhandlingar mellan London och Madrid om delat styre.

Gibraltar har ofta orsakat dispyter mellan Spanien och Storbritannien. Spaniens diktator Franco stängde gränsen 1969 och den öppnades inte helt förrän 1985, året före Spaniens EU-inträde.

2006 ingicks ett avtal mellan Spanien, Storbritannien och Gibraltar, där Spanien förband sig att förenkla gränsövergångarna.

När den konservativa regeringen återfick makten i Spanien i december 2011 intog landet en tuffare hållning i Gibraltarfrågan.

2013, vid 300-årsjubileet, eskalerade bråken mellan Spanien och Storbritannien. Skärpta gränskontroller, konstgjorda rev som retade spanska fiskare och anlöpande brittiska krigsfartyg uppfattades som provocerande.

2016 i folkomröstningen om brexit tyckte 96 procent av befolkningen att Storbritannien skulle stanna kvar i EU.

Gibraltar har cirka 32000 invånare på 6,8 kvadratkilometer. Halvön lever främst på sjöfartsnäring, spelindustri och som finanscentrum. Dagligen passerar runt 40 procent av arbetsstyrkan gränsen mot den spanska regionen Andalusien.

ANNONS