Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: John Bazemore

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Doug Jones ny senator från Alabama

  Doug Jones vann i valrysaren och blir nu den första demokratiska senatorn från Alabama på 25 år.
  – Jag har väntat på det här hela livet, och nu vet jag inte vad sjutton jag ska säga, sa Jones när han talade till sina anhängare på valvakan.

  På tisdagen gick folket i Alabama till valurnorna för att rösta fram en ny senator. Valet stod mellan republikanen Roy Moore och demokraten Doug Jones.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Inte sedan 1992 har staten Alabama valt en demokratisk senator men med 0,7 procentenheters marginal tog Jones hem segern över Moore.

  "Väntat hela livet på det här"

  Moore har under de senaste tiden varit föremål för mycket skriverier. Ett antal kvinnor har under MeToo-uppropet anklaget Moore för sexuella övergrepp som ska ha ägt rum på 70-talet. Trots de kraftiga anklagelserna har Donald Trump öppet deklarerat sitt stöd till 70-åringen.

  LÄS OCKSÅ: MeToo klar inverkan på valresultatet

  När rösterna började räknas under natten till onsdag, svensk tid, stod ställningen jämnt mellan Roy Moore och Doug Jones.

  – Jag har väntat på det här hela livet, och nu vet jag inte vad sjutton jag ska säga. Jag är överväldigad. Men jag har alltid trott att Alabamas folk har mer gemensamt än vad som delar oss, sa Doug Jones i vinnartalet.

  Trump gratulerade efter resultatet Doug Jones på Twitter med orden "rösterna på andra kandidater spelade in till väldigt stor del, men en vinst är en vinst".

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.