Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Donald Trump upprepade sitt hot

Donald Trump upprepade sitt hot. – Det finns inget annat val än att förgöra Nordkorea om hoten riktas mot USA eller våra allierade, sade presidenten. Han kallade Kim Jong-Un för raketmannen.

Donald Trump höll sitt första tal inför FN:s generalförsamling med alla blickar riktade mot sig. Han gav en pessimistisk bild av det internationella läget.
– En del av världen går åt helvete, hävdade han.
Donald Trump var glasklar när han sade att Nordkorea inte kommer kunna rusta sig till en fullskalig kärnvapennation utan en kraftig amerikansk militär reaktion.
– Raketmannen är ute på ett självmordsuppdrag, konstaterade han.
Trump kallade också den nordkoreanska regimen för depraverad och ett gäng kriminella och lovade att sätta USA:s intressen främst.

Presidenten gick vidare till att beskriva atomavtalet med Iran som generande och det värsta i USA:s historia. Han sade att USA förväntar sig att omvärlden deltar i kampen mot Irans destruktiva väg. Irans ledare påpekade efter talet att risken för alla nationer är att de skriver under avtal med en amerikansk president för att riskera att en ny om några år river upp överenskommelsen. Det gäller både Iran och Nordkorea.
Trumps 41 minuter långa tal fick avslutningsvis artiga applåder men inte det kraftiga gillande som företrädaren Barack Obama mötts av vid sina sammanlagt åtta FN-tal.

Språket liknade hans twittrande 

Spekulationerna inför Trumps tal gällde vilken ton som presidenten skulle välja. Det antogs allmänt att presidenten skulle hålla sig från sin gamla kampanjretorik och noga välja orden när det gällde Nordkorea. Bland de utländska ledarna på plats fanns en önskan att han skulle nämna diplomatin som en möjlig väg för att få Nordkorea att ge upp sin utveckling av kärnvapen. 

Men Trump använde sig av ett språk som förde tankarna till twittrandet när han talade om Kim Jong-Un som raketmannen och hävdade att de många rättfärdiga måste konfrontera de få onda. Trumps påpekade att USA är redo, villigt och har förmågan att svara militärt på de nordkoreanska hoten om det skulle vara nödvändigt.

Trumps nästa drag

Den överhängande frågan är vilket drag som Donald Trump nu planerar. Han har tidigare sagt att det var en framgång att alla säkerhetsrådets 15 medlemmar röstade för hårda sanktioner mot Nordkorea. Men han påpekade samtidigt att det inte är nog.

Av den hårda tonen att döma finns inte många fler förhandlingskort att spela ut. Ingenting tyder heller på att Nordkorea avser att lägga ned sin utveckling av kärnvapen eller att delta i diplomatiska överläggningar.

Det är inte ovanligt att amerikanska presidenter ger intryck av att vilja pröva en diplomatisk process trots att de redan bestämt sig för en militär intervention. George W Bush lät frågan om Iraks påstådda massförstörelsevapen gå flera varv i FN:s säkerhetsråd innan det redan fattade beslutet om att invadera Irak och avsätta Saddam Hussein sattes i verket 2003.

Beskrevs som annorlunda 

Presidenter kan ibland ge kongressen möjlighet att säga sitt inför en militär insats. Då brukar det framhållas att FN-vägen redan prövats och att  förhoppningen grusats om en samlad internationell uppställning bakom den amerikanska linjen. I det nordkoreanska fallet finns inte heller möjlighet att samla en stark koalition, vilket var fallet vid den första USA-ledda anfallet mot Irak efter den irakiska invasionen av grannlandet Kuwait 1991.
Flertalet utländska ledare på plats i FN i New York var inledningsvis försiktiga i sina bedömningar av Donald Trumps tal. Tonen beskrevs av diplomater som annorlunda och ovanlig vid det årliga öppnades av generalförsamlingen.

Diplomater frågade sig också hur Donald Trump skall kunna backa från sitt uttalande om att förgöra Nordkorea om kärnvapenprogrammet inte skrotas. Nordkorea har hittills svarat på alla fördömanden med att avfyra nya robotar som kan bära kärnstridsspetsar. Nordkorea provsprängde nyligen också en vätebomb.

Mest läst