Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Den amerikanska presidenten Donald Trump återinför Nordkorea på USA:s lista av terrorsponsrande nationer. Bild: TT
Den amerikanska presidenten Donald Trump återinför Nordkorea på USA:s lista av terrorsponsrande nationer. Bild: TT

Donald Trump terrorstämplar Nordkorea

Den amerikanska presidenten Donald Trump har återinfört Nordkorea på den amerikanska listan över terrorsponsörer, uppger AP. Landet har tidigare varit med på listan efter att nordkoreanska agenter sprängt ett sydkoreanskt passagerarflyg i luften för 30 år sedan, men de togs bort från listan för nio år sedan.

 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det spända läget mellan USA och Nordkorea trappas upp ytterligare under måndagen, då den amerikanska presidenten Donald Trump återinför Nordkorea på USA:s lista av terrorismstödjande nationer. Det politiska draget är tänkt att öka trycket på Nordkorea för deras tilltagande kärnvapenprogram, skriver Washington Post.
 

Tidigare på listan

Enligt USA:s utrikesdepartement kan länder stämplas som terrorsponsörer om de vid upprepade tillfällen gett stöd för internationell terrorism. Länder som i dag befinner sig på listan är Iran, Sudan och Syrien. Nordkorea har tidigare varit med på listan, efter att nordkoreanska agenter sprängde ett sydkoreanskt passagerarflygplan i luften för 30 år sedan, och dödade samtliga 115 passagerare ombord. Nordkorea togs bort från listan år 2008 av den dåvarande presidenten George W. Bush, som ett försök att förbättra sina relationer till landet.
 

Förklarades på måndagen

President Donald Trump tillkännagav förklaringen under måndagen, och tillade att man kommer att införa nya sanktioner mot Nordkorea under tisdagen.

Mest läst