Den amerikanske presidenten Donald Trumps plan vid ankomsten till militärflygplatsen Melsbroek i Belgien.
Den amerikanske presidenten Donald Trumps plan vid ankomsten till militärflygplatsen Melsbroek i Belgien.

Kungligt välkomnade av Trump i Bryssel

Slottskaffe – men också demonstrerande frihetsgudinnor – välkomnade USA:s president Donald Trump när han anlände till Belgien.

ANNONS
|

I strålande försommarvärme landade det amerikanska presidentparet på militärflygplatsen Melsbroek – i ena änden av Bryssels huvudflygplats Zaventem – på onsdagseftermiddagen.

Första anhalt för Donald Trump och hustrun Melania blev kungliga slottet där belgarnas kung Philippe och drottning Mathilde tog emot. På samma ställe fick sedan Trump sätta sig ned för att även träffa Belgiens premiärminister Charles Michel, utrikesminister Didier Reynders och försvarsminister Steven Vandeput.

En bra bit bortom de omfattande säkerhetsavspärrningarna samlades samtidigt omkring 10000 Bryssel-bor för att demonstrera mot presidentbesöket.

"Herr hat, lämna min stat!" och "Vi vägrar att acceptera ett fascistiskt Amerika" löd texten på några av skyltarna i det protesttåg som vandrade genom den belgiska huvudstaden. Många var utklädda, exempelvis till frihetsgudinnor med knutna nävar.

ANNONS

Trump har i Bryssel ett intensivt program som under torsdagen består av förmiddagsmöte med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och permanente rådsordföranden Donald Tusk, lunch med Frankrikes president Emmanuel Macron och ett toppmöte med övriga Nato-ledare under kvällen.

Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS