Människor sätter upp brädor som skydd på ön Guadelope, inför orkanen Marias ankomst.
Människor sätter upp brädor som skydd på ön Guadelope, inför orkanen Marias ankomst.

Dominica: "Vi har förlorat allt"

Orkanen Maria utvecklades till en "potentiellt katastrofal" kategori 5-orkan innan den drog in över ön Dominica, där premiärministern vittnar om omfattande skador. "Vi har förlorat allt som kan köpas för pengar", skriver Roosevelt Skerrit.

ANNONS
|

Dominicas premiärminister uppger på Facebook att tidiga rapporter talar om "utbredd ödeläggelse" efter orkanen Maria och vädjar om hjälp utifrån.

"Min största rädsla inför morgonen är att vi ska vakna till nyheter om allvarliga fysiska skador och möjliga dödsfall till följd av jordskred orsakade av ihållande regn", skriver Skerrit.

Han säger att nästan alla han talat med hittills berättat att vindarna slitit bort taken på deras hus, något som även drabbade premiärministerns egen bostad.

Nedgraderad

Maria drog in över ön med vindar på över 72 meter per sekund, enligt det amerikanska orkancentret National Hurricane Center (NHC). Senare på morgonen nedgraderades orkanen till kategori 4, men uppgraderades ett par timmar senare åter till en extremt farlig kategori 5-orkan.

ANNONS

Maria följer till stor del samma väg som orkanen Irma och befinner sig nu 325 kilometer sydöst om Saint Croix, den största ön i ögruppen Amerikanska Jungfruöarna. Den väntas dra in över Jungfruöarna och Puerto Rico under tisdag kväll och onsdag.

- Ni måste evakuera. Annars kommer ni att dö. Jag vet inte hur jag ska kunna vara tydligare, säger Puerto Ricos säkerhetskommissionär Héctor Pesquera till invånarna, rapporterar AP.

"Extremt farlig"

"Ökad vindstyrka väntas under de närmaste 24 till 36 timmarna, och Maria väntas bli en extremt farlig stor orkan under de närmaste dagarna", meddelar NHC.

- Låt oss ta det här på allvar och använda den tid vi har för att förbereda oss ordentligt, sade Dominicas premiärminister Roosevelt Skerrit vid en presskonferens under gårdagskvällen.

Invånare samlades vid mataffärer på Dominica samtidigt som öns myndigheter uppmanar dem som bor lågt eller nära floder att flytta till högre belägna platser.

ANNONS

"Mitt tak är borta"

I en serie dramatiska inlägg på Facebook skrev sedan Skerrit, samtidigt som orkanen drog in över ön: "Vindarna visar ingen barmhärtighet! Vi kommer att överleva genom Guds nåd".

Några minuter senare skriver han om ljudet av plåttak som slits av hus på ön, och att han tror att hans hem har skadats.

"Mitt tak är borta. Mitt öde ligger helt i händerna på orkanen. Huset översvämmas", för att senare uppdatera med att han blivit räddad.

Evakueringsorder

En obligatorisk evakueringsorder har utfärdats på ön Guadeloupe i väntan på Maria. Ordern gäller från klockan 16 lokal tid och på vissa delar av ön, som riskerar översvämning och jordskred.

På Martinique står 16000 hem utan ström.

Det är bara två veckor sedan kategori 5-orkanen Irma drog över de karibiska öarna, och lämnade omkring 40 människor döda, innan den vek av mot den amerikanska delstaten Florida varifrån totalt 50 dödsfall rapporterats.

TT-AFP-Reuters

Fakta: Orkaner

Orkansäsongen i Atlanten inleds i juni och varar till slutet av november.

I snitt producerar en orkansäsong elva tropiska stormar längs USA:s kust, i Karibiska havet och Mexikanska golfen. De flesta blir kvar till sjöss, men några blir orkaner.

Orkaner graderas enligt Saffir-Simpson-skalan från 1 till 5.

När vindhastigheten överstiger 33 meter i sekunden råder orkanläge. En orkan av kategori 5 har en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden.

Kategori 5 innebär katastrofal skaderisk, även välbyggda hem får sannolikt tak och väggar förstörda. Större delen av de drabbade områdena blir obeboeliga i veckor eller månader efter orkanen.

Källa: SMHI, Royal meteorological society

ANNONS