Tidigare biträdande hälsovårdsminister Stephen Barclay som nu tar över jobbet som brexitminister. Arkivbild.
Tidigare biträdande hälsovårdsminister Stephen Barclay som nu tar över jobbet som brexitminister. Arkivbild.

Doldisen som ska städa upp i brexitröran

På bara ett halvår har två tungviktare kastat in handduken. Nu tar doldisen Stephen Barclay över det otacksamma jobbet att förbereda Storbritanniens stökiga skilsmässa med EU. Premiärminister Theresa May lär behöva hans hittills osvikliga lojalitet.

ANNONS
|

46-årige Barclay tar över efter Dominic Raab – som svek May på torsdagen, dagen efter att hon presenterat det omstridda avtal med EU som Raab själv varit med om att ta fram.

Avhoppet innebar ett tungt slag mot May, just som hon förberett sig på den delikata uppgiften att sälja in avtalstexten till parlamentet. Där möttes hon av hård kritik från såväl oppositionen som ledamöter i hennes eget parti. Många svor att uppgörelsen inte kommer att passera parlamentet. Samtidigt börjar allt fler misstroendeförklaringar mot May komma in från ledamöter som vill tvinga bort henne.

ANNONS

Flera tilltänkta

Men May står på sig och hävdar att avtalet är det bästa möjliga. Nu behöver hon all hjälp hon kan få för att locka över en majoritet i parlamentet på sin sida.

Brittiska medier spekulerar om att Barclay inte var hennes förstahandsval. Både miljöminister Michael Gove och justitiekansler Geoffrey Cox rapporteras ha tackat nej till att efterträda Raab – som endast stod ut i drygt fyra månader på posten sedan han tog över efter avhoppade David Davis i juli.

Oavsett hur högt Barclay stod på Mays lista glädjer hon sig troligen åt att ha fått en minister som gjort sig känd för att vara lojal. Under sina åtta år som parlamentsledamot har 46-åringen aldrig röstat emot partilinjen. Barclay har det senaste åren tjänat som biträdande chef för hälsovårdsdepartementet, en nivå under regeringen, och tar nu alltså ett rejält kliv uppåt.

Att han röstade för att lämna EU i brexitomröstningen 2016 lär vara till hans fördel i diskussioner med de mest hårdföra brexitivrarna.

"Slipad teknokrat"

Med en bakgrund som bankchef beskrivs Barclay ofta som något av en slipad teknokrat, skriver BBC. Han har gjort sig känd som en politiker som lyssnar noga och får saker gjorda, säger partikollegan Vicky Ford i en intervju med tv-kanalen.

ANNONS

Precis som många andra högt uppsatta politiker i Storbritannien gick Barclay på en privat avgiftsbelagd skola, närmare bestämt King Edward VII School. Efter studenten gjorde han en vända i det militära och tog senare examen som jurist 1998. Efter att ha tagit plats i parlamentet 2010 på ett mandat från Cambridgeshire satt Barclay i fyra år i det inflytelserika utskott som granskar regeringens utgifter. 2017 tillträdde han på en av de högre posterna på finansdepartementet, innan han gick vidare till hälsovårdsdepartementet.

TT

Fakta: Britternas väg in och ut ur EU

1 januari 1973: Storbritannien – samt Danmark och Irland – blir medlemmar i dåvarande EG.

5 juni 1975: 67 procent av britterna röstar för att stanna kvar i EG i en folkomröstning.

23 januari 2013: Premiärminister David Cameron lovar att hålla en ny folkomröstning om fortsatt EU-medlemskap, sedan landet först försökt förhandla om sin relation till unionen.

23 juni 2016: 52 procent av britterna röstar för att lämna EU i en folkomröstning. Som följd av resultatet lämnar Cameron sitt jobb och ersätts av dåvarande inrikesministern Theresa May.

29 mars 2017: Premiärminister May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

19 juni 2017: De första utträdesförhandlingarna mellan EU och Storbritannien inleds i Bryssel.

14 november 2018: Storbritanniens regering säger sig acceptera det utkast till utträdesavtal som tagits fram av förhandlarna.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om utträdesavtalet godkänts eller inte.

30 mars 2019: Om ett godkänt avtal finns på plats inleds en övergångsperiod för att möjliggöra ett så smidigt utträde som möjligt. Samtidigt kan formella förhandlingar inledas om framtida relation och handelsavtal mellan EU och Storbritannien.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut, såvida inte förhandlingarna om framtida relation ännu inte är klara.

ANNONS