Försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Arkivbild.
Försvarshögkvarteret Pentagon i Washington. Arkivbild.

USA:s kärnvapen litar till floppyn

Sugen på att avfyra en amerikansk kärnvapenbestyckad robot? Det tarvar en floppydisk, en toppmodern produkt – på 1970-talet. Försvarshögkvarteret Pentagon lovar nu modernisering.

ANNONS
|

"IT-investeringarna i den federala statsapparaten håller på att bli allt mer föråldrade", heter det i en färsk rapport från revisionsmyndigheten Government Accounting Office (GAO), där just försvarsdepartementets användning av stora åttatums-disketter i sammanhang som rör koordinationen av landets atomvapen och bombplan pekas ut.

Svårhackad?

Enligt GAO spenderas årligen motsvarande över 500 miljarder skattekronor på att underhålla befintliga system, tre gånger mer än vad som investeras i ny teknik. Myndigheten rekommenderar modernisering i skarpa ordalag. Åsa Schwarz, säkerhetskonsult på IT- och managementkonsultbolaget Knowit, håller med.

- Det blir jättedyrt och jobbigt att inte göra något åt det här, konstaterar hon.

ANNONS

- På sikt finns inga reservdelar kvar för de här gamla systemen och alla som är duktiga på dem går i pension, vilket gör att exempelvis försvaret riskerar att inte fungera.

Amerikanska medier gör sig roliga över rapporten, och frågar sig om försvaret även använder kultrullen "War games" från 1980-talet som utbildningsfilm. Men åtminstone tidigare har försvaret hävdat att den otidsenliga tekniken haft vissa fördelar.

I en dokumentärfilm som tv-kanalen CBS sände för ett par år sedan framhöll flygvapnet att ingen samtida hackare kan bryta sig in i sådan gammal teknologi, som ju inte är uppkopplat mot internet. Det resonemanget ger Schwarz inte mycket för.

- Det som gör det säkert är inte att det är gammalt, utan att det inte är uppkopplat mot nätet. Så fort det kopplas upp blir det livsfarligt, eftersom de gamla systemen sällan har säkerhetsspärrar. Internet fanns ju inte när åttatums-disketterna skapades.

ANNONS

Mot säkert system

Pentagons talesperson Valerie Henderson säger enligt nyhetsbyrån AFP att systemet med de gamla disketterna fortfarande är i bruk eftersom det "kort sagt, fortfarande fungerar". Åttatums-disketterna till IBM:s serie 1-datorer kom 1976, när Gerald Ford var president. Enligt rapporten har Pentagon lovat att gå över till ett säkert digitalt system under 2017.

Flera andra myndigheter pekas ut av GAO för att de använder uråldrig och därmed kostsam teknik. Bland dessa finns USA:s finansdepartement, som är beroende av ett programspråk (ett assemblyspråk) med ursprung i 1950-talet, samt socialförsäkringsmyndigheten som använder ett 31 år gammalt datasystem för att avgöra vilka bidrag och understöd individer har rätt till.

Fakta: Disketter

Åttatums-disketten, även kallad floppydisk, lanserades av IBM i USA 1971. Den rymde 80 kilobyte, och var ofta det enda minne som fanns i den tidens datorer.

Några år senare kom "minifloppyn", 5 1/4 tum stor. Och 1981 lanserade Sony 3,5-tumsdisketten, som rymde hela 1,44 megabyte – motsvarande knappt en nutida mobilbild.

3,5-tummaren var i många år standard för portabla dataminnen. 1998 beslöt dock Apple att slopa diskettläsaren i sin modell G3, och fler tillverkare följde snart efter.

Fakta: De har kärnvapen

Ett tiotal länder i världen anses ha kärnvapen.

De är de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (USA, Ryssland, Storbritannien, Kina och Frankrike) samt Indien, Pakistan och Nordkorea. Israel antas också ha kärnvapen och Iran har misstänkts vilja skaffa det.

Ryssland och USA har i särklass flest stridsspetsar, 2014 var de 8000 respektive 7300 till antalet. De har också gjort flest provsprängningar.

Källa: Sipri, CNN och Nuclear Threat Initiative (TT)

ANNONS