Regeringsmotståndare demonstrerar utanför kongressen i huvudstaden Brasilia.
Regeringsmotståndare demonstrerar utanför kongressen i huvudstaden Brasilia.

Brasilien vaknar upp med nytt styre

Efter det historiska beslutet att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt tar vicepresidenten Michel Temer över makten. Därmed väntas Arbetarpartiets över ett decennium långa styre brytas.

ANNONS
|

Efter en över 20 timmar lång debatt föll beslutet på torsdagen i den brasilianska senaten. 55 av de 77 närvarande senatorerna röstade för att ställa Dilma Rousseff inför riksrätt. 22 röstade emot.

Det innebär att hon stängs av från presidentposten och ersätts av vicepresidenten Michel Temer under rättegångsprocessen, som kan pågå i upp till sex månader. Därefter krävs två tredjedelars majoritet i senaten för att permanent tvinga henne från makten.

Innan Rousseff lämnade presidentpalatset på torsdagseftermiddagen höll hon ett tv-sänt tal där hon rasade mot processen.

- Anklagelserna mot mig är en fars. Jag har inte begått något brott. Respekten för demokratin och konstitutionen är i fara, sade hon.

ANNONS

Hon lovade att göra allt för att komma tillbaka.

Comeback osannolik

Men det är osannolikt att hon lyckas med det, menar Torsten Wetterblad, Brasilienkännare vid Latinamerikainstitutet på Stockholms universitet.

- Det som skulle kunna hända är att det visar sig vara väldigt svårt för den nya regeringen att få igenom förslag i kongressen och att det då utvecklas en samsyn att det trots allt är bättre att ha ett nytt presidentval. Men att hon skulle komma tillbaka, det är inte troligt.

Anklagelserna mot Rousseff gäller formellt att hon brutit mot budgetregler genom att maskera ett underskott inför valet 2014. Men under nattens debatt fokuserade senatsledamöterna främst på att något måste göras åt det katastrofala tillståndet för den brasilianska ekonomin, vilket man lastar Rousseff för.

- Det här är politik och inget annat. Det är ett sätt att bli av med den här regeringen genom en konstitutionell mekanism, säger Torsten Wetterblad.

ANNONS

Ny regering

Vid sidan om ekonomin är korruptionsskandalen kring det statliga oljebolaget Petrobras den viktigaste anledningen till att förtroendet för regeringen och Rousseff störtdykt. En rad politiker från alla läger misstänks ha varit inblandade – inte minst flera av de senatorer som nu röstat ner Rousseff.

Mitt under senatsdebatten kom besked om att Högsta domstolen gett sitt godkännande till att inleda en korruptionsutredning mot oppositionsledaren och senatsledamoten Aécio Neves.

Michel Temer har lovat marknadsliberala reformer för att försöka få ekonomin på fötter. Knepiga förhandlingar väntar dock när hans parti PMDB ska försöka få ihop tillräckligt med stöd i floran av partier i kongressen.

Rousseff har varnat för att maktövertagandets syfte är att rulla tillbaka de reformer som Arbetarpartiet drivit igenom under sina 13 år vid makten, och som gagnat miljontals fattiga. Temer och PMDB, som hoppade av regeringssamarbetet i mars, utmålar sig däremot som räddare i nöden som kan bringa stabilitet inför valet 2018.

Fakta: Den politiska krisen i Brasilien

Grunden till missnöjet med Dilma Rousseff och hennes regering ligger i den ekonomiska inbromsning som började 2012, och som sedan dess utvecklats till en djup ekonomisk kris.

Samtidigt har en gigantisk korruptionshärva kring det statliga oljebolaget Petrobras rullats upp.

Riksrättsprocessen mot Dilma Rousseff grundas däremot på anklagelser om att hon fifflat med budgeten inför förra valet.

Riksrättsprocessen kan ta upp till 180 dagar. Under den tiden stängs Dilma Rousseff av från presidentposten och vicepresidenten Michel Temer träder in.

För att hon ska avsättas permanent krävs att två tredjedelar i senaten finner henne skyldig.

ANNONS