"Det var overkligt"

ANNONS
|

Sex personer dog och flera människor skadades i en skjutning utanför en matbutik i Tuscon Arizona på lördagen. Enligt vittnen var det kongressledamoten Gabrielle Giffords som var målet. Politikern sköts rakt i ansiktet av gärningsmannen som misstänks vara en 22-årig man.

Demokraten Gabrielle Gifford befann sig utanför butiken för ett torgmöte som kallades "Congress on Your corner" där hon kunde prata med sina väljare. En 19-årig frivilligarbetare, Alex Villec, organiserade dem som ville träffa kongresskvinnan i en kö när mannan närmade sig.

- Han sa "kan jag prata med kongresskvinnan" eller något liknande, säger han till Arizona Daily Star.

ANNONS

Alex Villec bad mannen att ställa sig längst bak i kön och vänta i ungefär 20 minuter. Några minuter senare lämnade han sin plats i kön och gick mot Gabrielle Gifford.

- Han var koncentrerad när han kom tillbaka, han hade en ganska stenkall blick. Jag såg inte vapnet, men det var tydligt vem han var ute efter. Han var ute efter kongresskvinnan, säger Alex Villec.

Han berättar hur han såg 22-åringen höja sin hand och hur han hörde skotten avlossas innan han duckade och sedan sprang över parkeringsplatsen och in i en bank för att ta skydd.

- Det var tumultartat, folk la sig på marken, de skrek, jag bara gjorde vad jag kunde för att skydda mig själv, säger han till tidningen.

Efter att den 22-årige mannen rusat fram och skjutit mot Gabrielle Giffords fortsatte han skjuta mot dem som stod runt omkring.

Enligt Giffords talesman C.J Karamargin fanns det ingen varning om händelsen och det fanns ingen säkerhetspersonal på platsen. Det var två personer som tacklade, avväpnade och höll ner 22-åringen efter han skjutit.

En av dem som hjälpte till att hålla ner gärningsmannen var Steven Rayle. Han var på väg till mötet när han såg en man ungefär en meter från Gabreille Gifford. Enligt honom sa inte mannen någonting. Efter att kongresskvinnan skjutits hörde han ytterligare 15-20 skott avlossas.

ANNONS

- Det var overkligt. Pistolskott låter mindre riktiga i verkligheten. Jag trodde någon protesterade. Det kändes bara inte verkligt, säger han till Arizona Daily Star.

Nu letar polisen efter ytterligare en man skriver Washington Post. Mannen kan ha varit på platsen samtidigt som gärningsmannen men han är enligt polisen inte misstänkt i skjutningen.

ANNONS