Misstankarna förstärks: Fingeravtryck hittade på lastbilsdörr

ANNONS
|

Vid 09-tiden på torsdagsmorgonen uppgav tyska medier att fyra män greps efter att federala poliser stormade en lägenhet vid 06-tiden i staden Dortmund.Därefter ska kriminalpolisen ha gjort en teknisk undersökning av lägenheten.

Enligtdanska TV2ska de fyra personerna ha haft kontakt med Anis Amri.

De gripna männen togs med på förhör - men strax efter att uppgiften kom så dementerades det hela av den tyska federala chefsåklagaren.

En talesperson för den tyska federala chefsåklagaren dementerar strax efteråt till nyhetsbyrån Reuters tidningen Bilds uppgifter om att fyra personer ska ha gripits i samband med utredningen av lastbilsdådet.

- Vi känner inte till några gripanden, säger talespersonen till TV2.

ANNONS

Tappade kontakten för flera veckor sedan

Enligt den tyska medier har polisen hittat fingeravtryck som matchar misstänkte gärningsmannen Anis Amri vid dörren till lastbilen, som på användes i attacken på julmarknaden i Berlin, skriver TV2.

Det dyker upp fler och fler uppgifter och detaljer om honom, medan hans familj är chockade och saknade svar.

Anis Amris storebror Walid Anis och syster Najoua Amri har haft regelbunden kontakt med sin bror fram till för drygt två veckor sedan när han plötsligt förlorade kontakten.

- Vi har aldrig haft någon misstanke om att något var fel. När vi pratade via Facebook log han och var hela tiden glad, säger systern Najoua Amri.

Även brodern har tappat kontakten med sin bror den senaste tiden:

- Vi har pratat på Facebook, jag har inte ens hans telefonnummer. För två veckor sedan sade han att allt var bra, men sedan försvann han, säger Walid till tidningenSüddeutsche Zeitung.

Nya spåret: Gärningsmannens pass

Den tyska tidningen Die Weltrapporterar att terroristen kan ha varit en 24-årig tunisisk man som går under namnet Anis Amri. Polisens nya spår uppdagades i samband med att man fann ett pass under sätet i den lastbil som attentatet utfördes med.

Läs mer:Sorgen har många ansikten

ANNONS

Han misstänks ha suttit bakom ratten i den 25 ton tunga lastbilsom plötsligt åkte in i julmarknaden utanför Kaiser-Willhems minneskyrka i måndags. 12 personer dogoch ytterligare 45 personer skadades.

Rör sig under flera identiteter

Enligt polisen i Tyskland går Anis Amri under flera olika alias. Hittills känner man till att han använt sig av minst sex olika identiteter.

I det pass som polisen har hittat i lastbilen står det att han är hemmahörande Tunisien, men 24-åringen har använt sig av flera falska identiteter tidigare. Bland annat under alias Ahmad Z från Egypten och Mohammed H från Libanon.

Straffad i Italien och Tunisien

Anis Amrihar tidigare gripits i Italien för att ha använt sig av förfalskad ID-handling, men släpptes senare av åklagare.

Tunisiska medier, som Reuters citerar, uppger även att han satt i fängelse under fyra års tid i Italien, vid tillfället var han dömd för att ha satt en skola i brand. Även i Tunisien är han straffad sedan tidigare, där han dömdes för grovt rån.

En man med ett liknande namn ska även ha suttit inne på fängelset i Ravensburg i södra Tyskland tidigare i år, det är ännu oklart om det rör sig om samma person.

Läs mer: Så plöjde lastbilen rakt in i folkmassan

ANNONS

Kopplas till extremism

24-åringen ska enligt uppgift ha varit bosatt i både Berlin och landskapetNordrhein-Westfalen i Tyskland. Under en period ska han även ha bott tillsammans med en extremistpredikantfrån Dortmund, som varit öppen med sina radikala åsikter, enligt uppgifter till Die Welt.

På onsdagseftermiddagen bekräftade tyska myndigheter att säkerhetstjänsten kunnat fastställa att den misstänkte mannen varit i kontakt med islamistnätverk, rapporterar Reuters.

Redan känd hos åklagarna

Anis Amriär inte helt okänd för tyska terroråklagare, rapporterar nyhetsbyrån DPA. Redan i november var han orsaken till ett möte för GTAZ, en tysk myndighet som specialiserar sig i terrorskydd. Han misstänktes då för förberedelse av ett "allvarligt brott".

- Säkerhetstjänster har utbytt information om den här personen vid centrumet för kontraterrorism, senast var i november, säger Ralf Jaeger, inrikesminister iNordrhein-Westfalen, till AP.

Enligt åklagare i Berlin har man följt Anis Amri sedan mars tidigare i år efter att man fått tips från säkerhetstjänsten. Vid tillfället ska24-åringen ha planerat ett inbrott för att kunna finansieraköp av automatvapen, som sedan skulle användas i samband med ett eventuellt attentat.

Det vapen som Anis Amri använde sig av för att döda den polske lastbilschauffören Lukasz Urban, 37, ska enligt uppgifter till tidningen Süddeutsche ha varit okonventionellt och ska mer ha liknat ett hemmagjort vapen. Enligt uppgifterna ska man heller inte ha hittat någon kula i Urbans lik.

ANNONS

Polisens belöning: 100 000 euro

Anis Amriär fortsatt på fri fot och beskrivs av tysk polis som "beväpnad och farlig". Under onsdagen har samtliga polismyndigheter i Europa larmats om mannen och hans signalement.

Tyska polisen gick under onsdagen ut med bild på den misstänkte terroristen och utlyste då även en belöning på 100 000 euro för den person som kan komma med uppgifter som leder till gripandet av 24-åringen.

Polisen grep inledningsvis en man misstänkt för dådet. På tisdagen konstaterade polisen att den personen troligtvis inte är kopplad till dådet, och därför släpptes han.

En stor polisjakt med hundpatruller, flera patruller och helikopter pågår i Danmark efter att polisen under natten till torsdag fick in ett tips från en person som uppgav sig ha sett någon som var identisk med Anis Amri, skriverEkstrabladet.

Efterlyst över hela landet

En färja från Stena Line, som vid 01.00 skulle ha rest från Grenå har genomsöktes och dessutom har samtliga fordon och passagerare ombord utan resultat. På morgonen kunde färjan lämna Grenå, skriver tidningen.

Tidigt på torsdagsmorgonen kunde dock polisen konstatera att det i nuläget inte finns något som tyder på att den misstänkte gärningsmannen ska ha befunnit sig i Grenå, skriver polien i ett pressmeddelande.

24-åringen har det senaste dygnet varit efterlyst över hela landet efter måndagens attentat på julmarknaden i Berlin.

ANNONS

Läs mer:Terrorattack - långtradare körde in i folkmassa

ANNONS