Delade meningar om EU:s flyktingkvot

ANNONS
|

-Det här går absolut i rätt riktning, säger justitieminister Morgan Johansson (S) om kommissionens förslag och ser det som ett resultat av att Sverige och Tyskland drivit på hårt. -Och det är bra att man också hamnar så pass högt som 20 000, säger Johansson om det antal kvotflyktingar som kommissionen talar om.

Kvotflyktingar är personer som FN:s flyktingorgan UNHCR på plats i världens flyktingläger bedömer som mest skyddsbehövande.

491 till Sverige

Vad EU-kommissionen nu lovar är att redan inom ett par veckor lägga ett konkret förslag för kvotsystemet, till en kostnad av 50 miljoner euro för 2015 och 2016. Tanken är att fördela de 20 000 i enlighet med ländernas folkmängd och rikedom - samtidigt som hänsyn tas till om länderna har hög arbetslöshet eller redan har tagit emot många kvotflyktingar och asylsökande.

Därmed blir den svenska siffran relativt låg - bara 491 stycken, jämfört med till exempel 704 för det jämnstora Portugal, som tillhör bottengänget när det gäller asyltillstånd i EU.

ANNONS

Samtidigt har Sverige redan sedan tidigare gett klartecken till UNHCR om att ta emot 1 900 kvotflyktingar under 2015.

Nödregler

Kvotflyktingarna är samtidigt bara en droppe i havet, jämfört med det antal asylsökande och migranter som själva tar sig till EU varje år.

Här tänker kommissionen föreslå att ett sådant krisläge råder att särskilda nödregler måste få träda i kraft, som tillfälligt fördelar nyanlända mellan medlemsstaterna. Det ska göras redan om ett par veckor, varpå mer permanenta regler ska tas fram för en rättvis fördelning i krissituationer.

I den nya EU-strategin ingår även hårdare tag, som att hjälpa länder utanför EU att bättre skydda sina gränser och göra flyktingsmuggling till en "högriskverksamhet". Med utvecklingssamarbete och humanitär hjälp hoppas EU dessutom kunna ge människor bättre möjligheter att stanna i sina hemländer.

Strid väntar?

Krisfördelningen lär uppskattas av länder som Italien, Malta och Grekland. Många andra lär dock vara kritiska. Inte minst Storbritannien har redan flaggat för att man anser att kvoterna bara kommer att locka fler att försöka ta sig över Medelhavet.

-Vi får se hur mottagandet blir. Men jag tror att de flesta politiska ledare i Europa ändå ser att vi har en situation med över 50 miljoner flyktingar i världen, det högsta antalet sedan andra världskriget, säger Morgan Johansson.

Hur många kvotflyktingar som varje medlemsland föreslås ta emot kommer i EU-kommissionens förslag att räknas fram med hjälp av fyra faktorer:

ländernas folkmängd (40 procent)

ländernas totala BNP (40 procent)

genomsnittligt antal asylsökande och kvotflyktingar per miljon invånare under de senaste fem åren (10 procent)

ländernas arbetslöshet (10 procent)

Källa: EU-kommissionen

I EU-kommissionens utkast till förslag om gemensamt mottagande av 20 000 kvotflyktingar har följande siffror tagits fram:

Land Antal kvotflyktingar

Tyskland 3 086

Frankrike 2 375

Storbritannien 2 309*

Italien 1 989

Spanien 1 549

Polen 962

Nederländerna 732

Portugal 704

Rumänien 657

Tjeckien 525

Sverige 491

Belgien 490

Österrike 444

Danmark 345*

Estland 326

Grekland 323

Slovakien 319

Kroatien 315

Ungern 307

Finland 293

Irland 272*

Lettland 220

Bulgarien 216

Litauen 207

Slovenien 207

Luxemburg 147

Malta 121

Cypern 69

Storbritannien, Irland och Danmark kan på grund av olika undantag i EU-samarbetet välja att stå utanför systemet - om det överhuvudtaget blir verklighet.

Källa: EU-kommissionen

ANNONS