Debut för Le Pen-grupp i EU

ANNONS
|
-Vi måste sluta med den här galenskapen, göra oss av med euron, återinföra demokratin och låta varje folk ha sin nationella valuta, orerade Le Pen bland annat när hon på onsdagen för första gången fick chansen att tala som gruppledare, i en debatt inför torsdagens toppmöte i Bryssel.

Le Pens franska Nationella fronten misslyckades i fjol med att få ihop tillräckligt många likatänkande för att bilda en egen partigrupp i EU-parlamentet. I förra veckan kunde dock gruppen ENF till sist bildas, med hjälp av en brittiska som kickats ut av sitt eget parti och ett par polacker som sparkat sin kontroversielle partiledare.

Som partigrupp får Nationella fronten och de andra partierna bättre ekonomiska förutsättningar och betydligt mer talartid.

Onsdagens parlamentsmöte i Bryssel var en endagssession med debatter om toppmötet och bolagsbeskattning på agendan. Samtidigt gav dessutom svenska ledamoten Marit Paulsen (FP) besked om att hon lämnar parlamentet den 30 september. Paulsen - som meddelade i våras att hon hoppar av på grund av hälsoskäl - kommer att ersättas av partikamraten Jasenko Selimovic.

ANNONS

I partigruppen ENF - Nationernas och friheternas Europa - ingår 36 ledamöter från sju olika länder:

parti land ledamöter

Nationella fronten Frankrike 20

Lega Nord Italien 5

FPÖ Österrike 4

PVV Nederländerna 3

KNP Polen 2

Vlaams Belang Belgien 1

-Storbritannien 1

Den brittiska ledamoten Janice Atkinson valdes in för Ukip, men stängdes av från partiet i våras efter anklagelser om ekonomiska oegentligheter.

ANNONS