Deadline: 30 dagar för plan att besegra IS

Donald Trump har satt en deadline. Inom en månad ska man presentera ett förslag på hur man ska besegra Islamiska staten. "Jag tror att den kommer att bli mycket lyckad", sade Trump.

ANNONS
|

Det var på lördagen som USA:s president Donald Trump skrev på tre verkställande åtgärder.

En av de verkställande åtgärderna innebär att man inom 30 dagar gör klart en plan över hur man ska besegra Islamiska staten, det uppger förvaltningstjänstemän för CNN.

- Detta är planen för att besegra den islamiska staten i Irak och Syrien. Jag tror att den kommer att bli mycket lyckad, sade Trump efter att han skrev på.

En sådan plan skulle även innebära att Trump skulle leva upp till en av sina främsta vallöften.

Diskuterade IS med Putin

På lördagen höll även Trump sitt första möte med Ryssland president Vladimir Putin, detta över telefon.

ANNONS

Under sitt samtal diskuterade man utöver relationen mellan de två länderna även hur man ska bekämpa internationell terrorism och hur man ska hantera striden mot IS i Syrien.

Trump höll även samtal med flera andra världsledare, däribland Angela Merkel och Francois Holland.

Källa: Osannolikt att det ändras

Enligt amerikanska myndighetskällor som talat med nyhetsbyrån Reutersär det dock osannolikt att det kommer att skeen stor förändring av landets militära strategi.

Snarare är det väntat att man kommer fortsätta att förespråka i huvudsak den strategi som Obamas administration tillämpade. Med andra ord innebär det att lokala styrkor kommer att stå för största delen av stridandet, skriver nyhetsbyrån.

"Finns en massa luckor"

Bland de andra två verkställande åtgärderna fanns dels ett som innebär ett fem år lång avstängning för lobbyism. I dagsläget är straffet två år.

- Det finns en massa luckor i det nuvarande, sade Trump.

Den sista åtgärden gällde att så kallade nationella säkerhetsrådet, NSC, ska omorganiseras. Förhoppningen är att man ska kunna anpassa mig bättre mot framtida hot.

ANNONS