De har lämnat Aleppo – 47 barn räddade

ANNONS
|

Omkring 3500 människor ska ha förts med bussar från den sista rebellkontrollerade delen av Aleppo till ett område väster om staden, enligt oppositionsvänliga Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), medan en FN-tjänsteman nämner 50 busslaster.

Bland dem som fått lämna Aleppo finns 47 barn som suttit fast i ett barnhem i östra Aleppo. Flera av barnen befinner sig i ett livshotande tillstånd på grund av skador och uttorkning.

För några dagar sedan skrev flera medier omen videohälsning från ett barnhem i Aleppo där barnen vädjade om att bli räddade (nedan). Det är dock oklart om det är dessa barn som har räddats.

ANNONS

Också sjuåriga Bana som har twittrat om konflikten uppges ha evakuerats tillsammans med sin familj under måndagen, enligtCNN.

Evakueringen blev möjlig efter det att omkring 500 människor bussats ut från de belägrade shiamuslimska byarna al-Foua och Kefraya nära Idlib, något som var ett villkor för att civila skulle få lämna den belägrade delen av Aleppo. Utväxlingen försenades av att fem av bussarna som skulle användas i evakueringen sattes i brand i söndags.

FN-sändebudet Staffan de Mistura uppgav i torsdags att omkring 40000 civila och 5000 rebeller fanns kvar i det belägrade området i Aleppo.

FN:s säkerhetsråd möts i dag för att diskutera om världssamfundet ska skicka observatörer till staden för att kontrollera att civilbefolkningen behandlas väl.

Busschaufför dödad

De planerade evakueringarna av rebeller och civila från Aleppo, och av civila från de rebellbelägrade shiadominerade byarna al-Foua och Kefraya i Idlibprovinsen uppgavs ha avbrutits tidigare på söndagen sedan fem bussar på väg mot byarna attackerats och satts i brand.

En busschaufför uppges ha dödats vid angreppet, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien.

Ryssland, som är allierat med Syrien och har vetorätt i säkerhetsrådet, motsatte sig först förslaget som lades fram av Frankrike. Men efter tre timmars förhandlingar sade USA:s FN-sändebud Samantha Power att parterna kommit överrens.

ANNONS

–Vi förväntar oss att enhälligt rösta igenom texten i morgon klockan 9, sade Power enligt Reuters.

"Sårbar uppgörelse"

Uppgifterna om hur många som finns kvar i östra Aleppo varierar mellan 30000 och 50000. Tusentals människor lämnade området med bussar och ambulanser innan evakueringen stoppades för några dagar sedan, men det exakta antalet är oklart.

Avtalet om evakueringen beskrivs som väldigt sårbart av Jan Egeland, chef för FN:s humanitära insatser i Syrien.

–Den här insatsen präglas av att väldigt många parter är involverade, säger han till nyhetsbyrån NTB.

ANNONS