Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

De ensamma gärningsmännen blir fler

Hans Brun, terrorforskare på Försvarshögskolan svarar på frågor med anledning av det senaste terrordådet i Tyskland.

Vad tror du om det här dådet?

Vi måste avvakta vad utredningarna har att säga. Gärningsmannens motiv måste fastställas och sen måste man ta reda på om han haft hjälp utifrån. Innan dess är det svårt att säga något.

Den här mannen tycks ha agerat på egen hand, vad kan du säga om det?

Först ska man säga att vissa ensamvargar inte är fullt så ensamma när det kommer till kritan. Sen kan man säga att forskningen visar att ensamagerandet har ökat över tid. Och det är ett fenomen som i första hand drar till sig religiöst betingad terrorism och högerextrema. Det har länge varit en del av den jihadistiska doktrinen, där man uppmanar folk att agera på egen hand.

Varför använder terrorister sig av ensamagerande?

Fördelen är att det är mycket svårare för polisen att upptäcka den typen av konspiration. För det andra överbelastar man det polisiära systemet eftersom poliser dels måste fokusera på klassiska typer av terrorangrepp med flera gärningsmän, dels hålla utkik för varningssignaler för ensamagerande. Det är den stora utmaningen just nu.

Hur kan man upptäcka ensamagerande terrorister?

Man känner till att en person rör sig i de kretsarna och ser att han eller hon köper på sig material som är farligt eller försöker skaffa tillgång till skjutvapen. I de fall, som här, där man använder ett fordon som är lagligt att köra, då har du inga varningssignaler, då ser du inte den här lilla krusningen på ytan innan attacken. Här tycks fordonet dessutom varit kapat. Det gör det polisiära arbetet vansinnigt svårt.

Varför ökar antalet ensamagerande?

Det finns flera faktorer, en nog så viktig är förändringen av sociala media och tillgången på information och ideologier. Det ha blivit allt lättare att ta del av väldigt kvalificerad propaganda. Det pumpas ut en enorm massa smörja som vissa tar på allvar.

Finns det taktik bakom detta?

Det finns jihadistiska strateger som fört avancerade resonemang i många års tid, en teoretisk diskussion om hur man kan använda sig av våld för att uppnå sina mål. Men det vi kan se är att IS och al Qaida har varit dåliga på att överföra de tankarna till verklighet. 

Hur kan vi se att de inte lyckats?

I somras var både Frankrike och Tyskland under stor press efter flera dåd. Om jihadister då hade lyckats följa upp de dåden och lyckats genomföra fler hade de lyckats skapa politisk kris i Europa. Jag tycker det är intressant att man inte lyckades exploatera den rädslan mer. Om de hade haft en tung organisation på plats i Europa då hade de "hamrat på". Den kraften hade man inte. Det är viktigt att inte överdriva det här hotet. Det finns ett hot, absolut, men inte fullt så illa som många tror.

Betyder det här att Tyskland nu, efter Frankrike är målet för jihadisterna?

Tyskland har haft problem med olika jihadistiska grupper i många år. Det är inget nytt för dem. Precis som Sverige har man problem med personer som rest ner till Irak och Syrien och sedan kommer tillbaka. Officiellt har runt 800–900 reste ner och 250 kommit tillbaka. Som exempel kan man nämna Sauerland-cellen, en terrorgrupp som greps redan 2007, misstänkta för att ha planerat bombdåd mot bland andra amerikanska mål, enligt åklagaren med målet att förgöra lika många amerikanska mål och amerikaner som vid 11 september-attackerna i USA. Det kan också nämnas att kaparna som organiserade attackerna 11 september 2001 var placerade i Hamburg. 

Hur tror du att dådet kan påverka tysk politik?

Den stora risken är att olika politiker föreslår olika typer av åtgärder som inte har någon bäring på problemet, för att agera och visa handlingskraft. Man kan exempelvis börja prata om olika typer av tvångsmedel, sänka tröskeln för telefonavlyssning eller förlänga häktningstiderna. Problemet är att det löser inte problemet. Det blir mest symboliskt. Och det drabbar alla andra.

Ett ökat tryck på Angela Merkel skulle kunna öka utrymmet för enkla lösningar och högerpopulistiska alternativ, som i sin tur leder till ökad splittring av tyska samhället. Det är precis det och den typen av beteende som terrorgrupper vill uppnå, slå sönder det demokratiska samhället och öka konflikterna.

Ingen har nu på tisdagsförmiddagen tagit på sig dådet, men många misstänkter att IS ligger bakom. Vad skulle du säga är organisationens huvudmål i dag?

IS tycks ha tvingats skifta fokus på grund av insatserna mot IS i Mellanöstern. Från början ville man bygga upp kalifatet lokalt först. Nu tycks man ha börjat slå omkring sig i omvärlden på ett annat sätt. 

Var tar det slut?

Det kommer nog pågå ett tag eftersom den här ideologin har god dragningskraft och man har bra finanser. Ett stort frågetecken är risken för en sammanslagning av IS och al Qaida. Flera ledande forskare varnar för den risken.

Vad får vi se då?

Någonting nytt. Mer av samma.

Vad har vi att vänta här hemma?

Sverige är lite lugnare än resten av världen, för att vi inte är en såpass tung aktör internationellt sett som Frankrike, Tyskland och Storbritannien. Men det finns alltid risk att dåd inspirerar.

Fakta: Terror i Tyskland 

Under de senaste 18 månaderna har tyska medier rapporterat om en rad ingripanden och dåd med misstänkta kopplingar till IS. Här är några av dem som gav stora rubriker.

Oberursel, april 2015
Ett cykellopp ställdes in efter att tysk polis upptäckt att det kunde vara målet för en terrorattack. Ett par i 30-årsåldern arresterades misstänkta för att ha planerat dådet. Bombmaterial hittades i parets hem nära loppets bana.

Berlin, februari 2016
I flera skilda räder runtom i landet greps tre algerier misstänkta för att ha kopplingar till IS och för att planera en terrorattack i Berlin.

Hannover, februari 2016
En 16-årig kvinna åtalas för att ha knivhuggit en polis på tågstationen. Åklagaren misstänker att hon har motiverats till dådet av medlemmar i IS i Syrien.

Essen, april 2016
Polisen griper tre personer efter att en bomb exploderat på en bröllopsfest. En ung misstänkt överlämnar sig själv efter att polisen visat bilder från en övervakningskamera.

Düsseldorf, maj 2016
Tre personer som misstänks vara medlemmar i IS grips för att ha planerat en självmordsattack i centrala Düsseldorf, där två skulle spränga sig själva till döds och två (en som greps senare i Frankrike) skulle attackera fotgängare med vapen.

Würzburg, juli 2016
En 17-årig asylsökande går lös med kniv och yxa på ett regionaltåg. Fyra personer skadas svårt. Gärningsmannen, som sköts till döds av polis, misstänks enligt myndigheterna ha agerat på egen hand, men inspirerats av IS.

Ansbach, juli 2016
Islamiska staten tar på sig ansvar för två attacker utförda av asylsökande. Bland annat skadades 15 personer i en fullsatt bar intill en musikfestival, när en avvisad syrisk asylsökande utlöste en bomb. Han dödades själv i attacken.

Leipzig, oktober 2016
Polisen griper en 22-årig syrisk flykting efter att i dennes lägenhet ha upptäckt sprängämnen och annat material som används vid tillverkning av bomber. Han misstänks ha planerat en attack mot Berlins flygplats. Efter två dagar hängde mannen sig i sin fängelsecell.

Källa: Deutsche Welle

Se mer från - Terrorattacken i Berlin
Mest läst