Danskt parti delar ut "asylspray"

Danskernes parti delar ut sprayflaskor att använda mot asylsökande.

ANNONS
|

Danskernes parti delade under helgenut omkring 150 flaskor med "asylspray" på gatorna i staden Haderslev i södra Danmark, skriver CNN.Partiet är systerparti till Svenskarnas parti och är enligt den antirasistiskastiftelsen Expo i dag "den samlade kraften för den splittrade danska vit makt-rörelsen i Danmark". Bakgrunden till sprayen är enligt partiet att de vill skydda danska medborgare från "migrant-attacker" . Internationella organisationerhar gått ut och fördömtinitiativet.

– Det är ett fruktansvärt hotfullt och främlingsfientligt agerande mot asylsökande och flyktingar, säger Izza Leghtas på den ideella organisationen Refugees International till CNN.

"Representerar inte det danska folket"

Eftersom privat bruk av pepparspray är förbjudet i Danmark har Danskernes parti använt hårspray i sin kampanj. Partiledaren Daniel Carlsen försvarare sprayburkarna och kan inte förstå hur det kan ses som rasistiskt.

ANNONS

– Pepparspray är olagligt här, så vi ville komma på ett sätt för danskar, framförallt kvinnor, att försvara sig själva. I ett längre perspektiv vill vi skicka hem migranterna, men i ett kortare perspektiv vill vi förse danska folket med en lösning att göra livet säkrare och bättre, säger Daniel Carlsen till CNN.

FN:s flyktingorgan UNHCR har gått ut med ett meddelande där de beklagar att något sådant här kan hända i Danmark och drabba människor som redan har lidit så mycket. UNHCR skriver även att Danskernes parti inte representerar det danska folket.

"Det är en liten grupp som är inblandade i den här incidenten och som bara representerar en väldigt liten del av det danska folket. UNHCR är övertygade och att det flesta danskar starkt fördömer det här.", skriver UNCHR i sitt meddelande.

Presenterar alternativ till sprayen

Många danskar har reagerat starkt på händelsen. På sociala medier har det startats kampanjer som ersätter Danskernes partis sprayflaska med alternativ som manar till medmänsklighet. Danska Rädda Barnens ungdomsförbund har till exempel föreslaget en "Venligheds-spray".

ANNONS