Cannabisplantor hos en odlare i Kalifornien, USA. Arkivbild.
Cannabisplantor hos en odlare i Kalifornien, USA. Arkivbild.

Dansk socialdemokrat vill legalisera cannabis

Henrik Sass Larsen, de danska Socialdemokraternas gruppledare i folketinget, tycker att cannabis bör legaliseras och säljas av den danska staten. Han anser också att innehav och bruk av droger bör avkriminaliseras.

ANNONS
|

I sin bok "Exodus – vägen framåt för mitten-vänstern" argumenterar Sass Larsen för att den narkotikapolitik som bedrivits i Danmark de senaste 50 åren har varit "helt värdelös".

- Det har inte fått färre att bruka eller missbruka droger. Vartenda skolbarn vet var det går att köpa hasch. Det har inte gjort någon annan nytta än att sätta en massa folk i fängelse, och resurserna som samhället lägger på att bekämpa drogerna har ökat explosionsartat, säger han till tidningen Information.

ANNONS

"Ett okej pris"

Om den danska staten tar över försäljningen av cannabis kommer det inte bara leda till en nedgång i brott och stora besparingar för samhället, man berövar också narkotikalangare och motorcykelgäng deras största inkomstkälla, anser Sass Larsen, som tidigare var Danmarks sysselsättnings- och tillväxtminister.

- Det är möjligt att konsumtionen (av cannabis) ökar. Men om inte denna ökning blir ohållbart hög så anser jag att det är ett okej pris att betala jämfört med alla andra samhällsproblem som är förenade med en nolltolerans, säger han till tidningen.

Tiotusentals danskar dör årligen av tobaksrök och alkohol, medan ingen alls dör av hasch, säger han i intervjun. Redan nu är det möjligt för vissa patientgrupper i Danmark att få medicinsk cannabis utskriven på recept.

"Jagar missbrukare"

Gruppledaren anser även att staten bör släppa på nolltoleransen och avkriminalisera droger som amfetamin och kokain. Han sneglar på en modell som den i Portugal där droganvändare får äga och bruka droger, men där det fortfarande är ett brott att sälja och tjäna pengar på droger. Sass Larsen anser att huvudsaken är att inte "jaga vanliga droganvändare".

ANNONS

- Problemet är att vi jagar missbrukare, sjuka människor. Vi vet att de måste ha de här drogerna. Och så försätter vi dem i en situation där de tvingas begå kriminalitet för att skaffa droger.

Sass Larsen går tvärt emot den officiella ståndpunkten hos sitt eget parti. Han är noga med att påpeka att det är hans egna åsikter. Partiet har konsekvent vägrat att legalisera drogen.

- Detta är något som verkligen delar människor. Det finns de i mitt eget parti som menar att jag är hemsk som tycker så här, och det finns de som tycker att jag har rätt.

TT

Fakta: Cannabis i Danmark

Från årsskiftet är det möjligt för vissa patientgrupper i Danmark att få medicinsk cannabis utskriven på recept. Det gäller patienter med skleros, ryggmärgsskador, kroniska smärtor och patienter med illamående efter kemoterapi. Lagen införs på försök i fyra år och ska därefter utvärderas.

Samtidigt går det att söka tillstånd om att odla cannabis för medicinskt bruk. Elva företag har hittills fått tillstånd.

Majoriteten av danska läkare är emot lagändringen, eftersom de anser att vetenskapligt stöd saknas. Därmed kan det bli svårt att hitta läkare som är beredda att skriva ut recept.

Trots att cannabis är olagligt har haschhandeln i området Christiania i Köpenhamn pågått i decennier. Polisen har gjort otaliga tillslag men droghandeln fortsätter. Köpenhamns kommun har flera gånger begärt dispens hos folketinget för att få starta egen försäljning av cannabis, med syfte att slå undan ekonomin för kriminella och för att ändra ungas drogvanor.

ANNONS