Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Damm riskerar att brista i Puerto rico – två städer evakueras

Katastroftillstånd råder i Puerto Rico efter orkanen Marias framfart. En fördämning i sjön Guajataca belastas så kraftigt av vattenmängderna och den nu riskerar att kollapsa. Regeringen kallar in bussar till städer som ligger i farozonen och evakuerar invånare på löpande band.

Två städer i västra Puerto Rico evakueras på grund av att en fördämning i sjön Guajataca har kraftiga sprickor och riskerar att brista när som helst. De aktuella städerna är Isabela och Quebradillas där över 70 000 personer är bosatta. 

– Alla områden runt Guajatacafloden måste evakueras NU. Deras liv är i FARA! Snälla DELA, skriver det nationella väderinstitutet i San Juan på Twitter.

Händelsen orsakar nu kraftiga översvämningar och regeringen kallar situationen extremt farlig. Bussar kör invånare från städerna till säkra platser så fort de kan, uppger AP.

Sprickor i dammen

Sjön Guajataca ligger i nordvästra Puerto Rico. Lokala meteorologer säger att det är delar av fördämningen i den norra delen av sjön som brast 20.10 under fredagskvällen svensk tid, och vatten läcker över nedströms, enligt AP.

Den 316 meter stora dammen håller tillbaka till en konstgjord sjö med en yta på cirka fem kvadratkilometer och byggdes för flera årtionden sedan. Sprickor ska ha uppstått i dammen som sedan släppt ut vatten, då ett kraftigt tryck orsakas av sjön intill. 

– Det är ett strukturellt försvagning, jag har inte några mer detaljer. Vi försöker att evakuera så många människor som möjligt, sade Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello till AP. 

Enligt AP har myndigheter haft svårt att kommunicera med människor i vissa områden på ön till följd av stormens framfart. Vägar har blivit blockerade och telefonlinjer kapade efter det kraftiga ovädret, och situationen på ön kan vara värre än myndigheterna anat. 

LÄS MER: Puerto Rico kan inte nå invånarna

– Vi har inte sett hur skadornas omfattning än, sade Ricardo Rossello till AP. 

Livsfarlig situation

När fördämningen brast utslöstes ett akut översvämningslarm i de två städerna Isabela och Quebradillas. Samtidigt som folk evakueras från städerna uppmanas man att ta sig till högre mark så fort som möjligt. 

"Det här är en extremt farlig och livshotande situation. Flytta inte på dig om du inte flyr från ett område som är översämmat eller under en evakueringsorder", skriver National weather service på sin hemsida.

Senare under fredagskvällen varnade NWS människor som befinner sig i närheten av flloden Guajataca, och skrev att boenden i närheten bör evakuera omedelbart då deras liv är i fara. 

Paradisöar drabbas

Minst 13 personer har dött sedan Maria svept över den amerikanska ön Puerto Rico, förstört många hus och slagit ut elektriciteten. Orkanen Maria befann sig på fredagskvällen över Turks- och Caicosöarna, öster om Bahamas och rör sig i nordvästlig riktning. Orkanen är nu av kategori tre på en femgradig skala och har ihållande vindar på 56 sekundmeter, enligt National weather service

 

Mest läst