Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.
Syriens president Bashar al-Assad. Arkivbild.

Damaskus: Vi förhandlar om robotförsvar

ANNONS
|

- Det är naturligt att vi har ett sådant system. Israel har utfört aggressioner mot de omgivande arabiska staterna sedan dess grundande 1948, säger al-Assad enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Enligt syriska regimen slog robotarna ned nära internationella flygplatsen utanför Syriens huvudstad på torsdagsmorgonen. Tidigt kom uppgifter från flera håll om att jättesmällen hade utlösts av israeliska robotar som riktade in sig på vapen till den libanesiska Hizbollahmilisen, som är allierad med syriska regimen.

ANNONS

Israels underrättelseminister Israel Katz säger att händelsen ligger i linje med israelisk politik, men vill inte direkt bekräfta att landet ligger bakom.

"Förhindra förflyttningen"

- Vi försöker förhindra förflyttningen av sofistikerade vapen från Iran via Syrien till Libanon. När vi får information om att det finns intentioner att förflytta vapen till Hizbollah, då kommer vi att agera. Den här händelsen är helt förenlig med den politiken, säger Katz.

Israeliska regeringen brukar inte kommentera enskilda händelser av det här slaget.

Inga människor dödades eller skadades i explosionen, enligt tv-kanalen al-Manar, som är knuten till Hizbollah.

Israel har tidigare bekräftat att man genomför flygbombningar i Syrien för att stoppa vad man beskriver som leveranser av avancerade vapen till Hizbollah.

Stärka luftförsvaret

Bashar al-Assad pekar också på USA:s massiva attack med kryssningsrobotar mot en flygbas i Syrien den 6–7 april för att motivera att Syrien skaffar det ryska robotförsvarssystemet.

Dagen efter den attacken sade Igor Konashenkov, talesperson för den ryska militären, att Syriens luftvärn ska förstärkas:

- För att skydda Syriens mest känsliga infrastruktur kommer en samling åtgärder sättas in inom en snar framtid för att stärka och förbättra effektiviteten av de syriska väpnade styrkornas luftförsvar.

ANNONS

På torsdagskvällen sköts en flygfarkost ned över de av Israel ockuperade Golanhöjderna vid den syriska gränsen. En robot lyckades oskadliggöra "målet" skriver den israeliska militären i ett uttalande på Twitter, enligt AFP. I israeliska medier har farkosten beskrivits som en drönare.

"Inte mer"

Men att Israel flygbombar på syrisk mark kommer troligen inte att leda till något konkret svar från Syrien, enligt Per Jönsson, Mellanösternanalytiker på Utrikespolitiska institutet.

- Jag tror att Syrien inser att man inte ska reta upp Israel i onödan. Syrien är intresserat av att hålla ihop med Hizbollahs soldater inne i Syrien som går syriska regimens ärenden, men man har inget primärt intresse av att Hizbollah beväpnar sig på ett sätt som hotar Israel, eftersom Syrien inte tänker starta något krig med Israel.

Även Syriens allierade Ryssland är med på upplägget, enligt Jönsson.

- Israel gör det tydligen med ryssarnas medgivande så länge det inte skadar den syriska regimen. Ryssland accepterar att Israel slår ut de högkvalitativa vapen som Iran sänder till Hizbollah. Men inte mer.

ANNONS
TT

ANNONS