Dödssiffran stiger till 290 i Italien

Samtidigt som dödssiffran fortsätter stiga i Italien fortsätter sökandet efter försvunna.

ANNONS
|

Den civila försvarsmyndigheten i Italienuppgav under fredagen att ​​den senaste preliminära dödssiffran från onsdagens jordbävning i centrala Italien stigit till 290 dödsoffer, enligt AP. Över 200 personer dog enbart i staden Amatrice, enligt den nya beräkningen. Dödssiffrorna i Arquata, 49, och Accumoli, 11, var oförändrade. Det rapporterade den italienska nyhetsbyrån ANSA.

LÄS OCKSÅ:Italienska nunnan Marjana Lleshi räddades ur rasmassorna

Enligt myndigheten har 238 människor räddats ur spillrorna. Samtidigt har över 2 100 människor blivit hemlösa till följd av jordskalvet. De 15 personer som fortfarande uppges vara saknade är alla hemmahörande i Amatrice.

Ny jordbävning under fredagen

Amatrice drabbades av ytterligare en jordbävning med magnitud på4,8-magnitud tidigt under fredag ​​morgon. Den orsakade ytterligare byggnadskollapser och "Tre occhi"-bro som fungerat som en viktig passage för stöd och räddningsarbetare beordrades att stänga.

ANNONS

– Jag ärdjupt oroligatt ytterligare en bro, Rosa, riskerat att kollapsa.Om även den stängs eller kollapsar kommer staden bli helt avskärmad, sa Amatrices borgmästareMayor Sergio Pirozzi enligt nyhetsbyrån ANSA.

I staden Ascoli Piceno har kistorna från offren i staden Arquata del Tronto samlats i en gymnastiksal. En begravningsceremoni kommer att hållas på platsen under lördagen.En av jordbävningens yngsta offer, 9-åriga Giulia, finns bland kistorna i gympasalen.Under fredagen transporterades Giulias mamma från sjukhuset på en bår för att besöka sin dotters kista där.

–Ciao, mamma älskar dig mycket, sa mamman medan hon tryckte sitt ansikte mot ett fotografi av sin dotter på kistan.

Giulia yngre syster, 5-åriga Giorgia, drogs levande ur spillrorna av en brandman.Flickornas mamma fickstöd av anhöriga under besöket och fördes sedantillbaka till sjukhuset efter några minuter.

Landssorg under lördagen

PremiärministernMatteo Renzi har förklarat landssorg i samband med begravningarna den27 augusti.Då kommer flaggorna att vaja på halstång på alla offentliga byggnader i landet, för att hedra offren.

Renzi och Italiens president Sergio Mattarella kommer att närvara vid begravningen och kommer då att besöka några av de platser som drabbades av jordbävningen i området Lazio. StadenAmatrice kommer att hålla en minnesstund utan kistor på onsdag, 31 augusti.

Jordbävningen i Italien

  1. Skalvet hade enligt USA:s mätmyndighet USGS en magnitud på 6,2, med centrum omkring 8 mil sydöst om Perugia. Det inträffade strax efter klockan halv fyra på onsdagsmorgonen, lokal tid, och kändes ända till Rom.
  2. Enligt italienska mätmyndigheter var epicentrum nära Accumoli och Amatrice, som ligger mellan de större städerna Ascoli Piceno och Rieti. Det var relativt grunt, bara 4 kilometer under markytan.
  3. 150 efterskalv rapporterades de första 12 timmarna efter skalvet, varav det högsta mätte 5,5.Värst drabbade har städerna Accumoli, Amatrice, Posta och Arquata del Tronto uppgetts vara.

Källa: TT

ANNONS