Dödssiffran stiger i orkanen Irmas framfart

Irma lämnar dödsoffer och på vissa håll total förstörelse i sitt spår över Karibien. Den plats där flest dödsoffer bekräftats är på ön Saint-Martin, som också rapporterar 95 procents förstörelse på ön. Även stora delar av korallön Barbuda har totalförstörts. Nu siktar Irma in sig på Miami.

ANNONS

Det fruktansvärda ovädret som fått namnet Irma passerade under torsdagen Dominikanska republiken, Haiti och Puerto Rico. Snart hotar Irma Kuba och södra Florida.

Nya prognoser för superorkanen visar att Miami ligger i direkt linje för Irmas vägoch en våldsam träff av orkanen är att vänta, enligt National Hurricane Center. I södra Florida finns det, enligt NHC,en risk för livshotande översvämningar från stigande vatten som slår in över land från kusten under de närmsta 48 timmarna.

Rick Scott, Floridas guvernör, har utlyst katastroftillstånd i delstaten. Över 25 000 människor har lämnat ögruppen Florida Keys. Alla sjukhus på öarna har fått fram till fredag morgon på sig att stänga.

ANNONS

Tidigare under torsdagen beordrade myndigheterna evakuering av kustområdet från Miamitill Fort Lauderdale på grund av den höga risken för stormfloder i samband med orkanen. 7000 soldater ur Floridas nationalgarde ska inställa sig på fredag för att hjälpa till med evakuering och räddningsarbete.

– Var redo, bekanta er med era evakueringsrutter. Den här stormen kan förstöra vår stat och vi måste ta den på allvar, sa Rick Scott.

Enligt det amerikanska orkancentret NHC är Irma den mest kraftfulla orkan som mätts uppöver Atlanten.När den drar in över Florida blir Irma den andra stora orkanen som drar in över USA:s fastland på lika många veckor.

Hittills har ett flertal dödsoffer bekräftats, de flesta på Saint-Martins men även från Barbuda och Barbados.

På ön Saint-Martin utvärderar man just nu skadorna efter orkanen.

–Det är en enorm katastrof, 95 procent av ön är förstörd. Jag är i chock. Det är skrämmande, säger Daniel Gibbs, vid de lokala myndigheterna.

Även från Guadaloupe rapporteras stora skador.

–Det här är inte den slutgiltiga dödssiffran. Det finns risk för ytterligare upptäckter, säger Eric Maire, landshövding i det franska ödepartementet.

Dödstalet kommer helt säkert att stiga, uppger de ledande företrädare i Karibien som kunnat kontaktas.

ANNONS

Michael Magras, senator för den franska ön Saint-Barthélemy beskrev för franska medier situationen som katastrofal.

– Jag är chockad över monstret ovanför oss. Ön är förstörd. Det är apokalyptiskt, stora skador och många förstörda tak, sa han, enligtThe Guardian.

Frankrike har sänt nödproviant och dricksvatten, bland annat, till Saint-Barthélem. Men Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb är dyster i sin prognos om antalet dödsoffer:

– Vi har inte hunnit söka av stränderna, betonar han i radiokanalen Franceinfo.

"Helt förödande"

Öriket Antigua och Barbuda har drabbats särskilt hårt. Den låglänta korallön Barbuda har blivit "helt förstörd". 95 procent av alla bostäder är skadade och 30 procent av dem raserade, enligt premiärministern i området, Gaston Browne. Ön har omkring 1700 invånare.

–Det är helt förödande, Barbuda ligger i ruiner, säger han.

Enligt Browne har en person bekräftats död på ön. Det ska vara ett två-årigt barn som dog när familjen flydde från sitt raserade hem.

Återuppbyggnad kan ta år

Vägar och telekommunikationer är raserade. Återuppbyggnaden kommer att ta månader – om inte år, enligt Browne. Han säger till BBC att landet behöver internationell katastrofhjälp, och att klimatförändringarna måste diskuteras på allvar.

Ett dödsoffer har även bekräftats på ön Barbados. Även på Anguilla har en person dödats.

På ön St Thomas, som ingår i amerikanska Jungfruöarna, vittnar Laura Strickling – efter att ha tagit skydd i en förstärkt källarvåning i ett halvt dygn med stormen råmande utanför – om en förändrad värld:

ANNONS

– Det finns inga löv, det är helt galet. En av de saker vi tyckte om med St Thomas var att det var så grönt. Det är helt borta, säger hon.

Strömlöst i Puerto Rico

I Puerto Ricos huvudstad San Juan sökte sig tusentals människor till de skyddsrum som myndigheterna erbjuder. Enligt stadens borgmästare Carmen Yulín Cruz är det i sig ett tecken på hur uppskrämda invånarna är, berättade hon för The Guardian.

– Det här är första gången sedan jag tillträdde som borgmästare för fem år sedan som folk har sökt sig till våra skyddsrum innan de blev ombedda att göra det. Folk är oroliga, de är rädda. Puertoricaner kan inte föreställa sig hur en kategori 5-orkan ser ut, det är något vi aldrig hört talas om, sa hon till tidningen.

I Puerto Rico uppges nu drygt hälften av de 3 miljoner invånarna vara utan ström, 50 000 saknar färskvatten och 14 strömlösa sjukhus går på reservaggregat. Katastroftillstånd har utlysts av president Donald Trump och guvernören Ricardo Rossello har aktiverat nationalgardet.

Nästa orkan väntar

Under torsdagskvällen uppgraderades orkanen José till en kateori 3-orkan och förutspås att dra in över de redan svårt drabbade karibiska öarna till helgen.

ANNONS