En eldsvåda som bröt ut i samband med dådet mot det libyska utrikesdepartementet förstörde byggnaden.
En eldsvåda som bröt ut i samband med dådet mot det libyska utrikesdepartementet förstörde byggnaden.

Dödlig attack mot utrikesdepartement i Libyen

Minst tre människor, varav en högt uppsatt diplomat, dödades och över 20 skadades när beväpnade män stormade den internationellt erkända regeringens utrikesdepartement i Libyen. Inrikesminister Fathi Bash Agha beskriver säkerhetsläget i landet som kaotiskt.

ANNONS
|

Attacken inleddes med att en bilbomb utlöstes i närheten av departementet i Libyens huvudstad Tripoli. Därefter sprängde sig två självmordsbombare inuti byggnaden. En tredje angripare, som dock var obeväpnad, sköts till döds utanför byggnaden av säkerhetsstyrkorna.

Bilder från händelsen visar en brand som rasar i departementsbyggnaden efter attacken.

Byggnaden tillhör den FN-stödda enhetsregeringen GNA, som har sitt säte i Tripoli. En rivaliserande regering i landets östra delar vägrar erkänna GNA. Ingen grupp har hittills sagt sig ligga bakom attentatet, som enhetsregeringen stämplar som en terrorattack. Terrorrörelsen IS pekas ut av myndigheterna som skyldig till dådet.

ANNONS

Det sönderslitna Libyen har präglats av strider mellan miliser och sunniextrema rörelser sedan den dåvarande diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011. I april beslutade regeringen att inleda en militärinsats mot IS i Libyens västra delar.

TT-AFP

Fakta: Politiskt kaos

En konflikt mellan politiska fraktioner i västra (Tripoli) och östra (Tobruk) Libyen har pågått i flera år.

Den internationellt stödda enhetsregeringen i Tripoli (GNA) har aldrig haft kontroll över hela landet. I östra Libyen har parlamentet i Tobruk vägrat att godkänna GNA, som det ansett vara beroende av miliser och undergräver styrkorna i de östra delarna av landet som leds av generalen Khalifa Haftar.

Västmakterna ser dock GNA som det bästa alternativet för att tackla kaoset i Libyen, där extremistgrupper och rivaliserande miliser skapat kaos efter diktatorn Muammar Gaddafis fall 2011.

Sommaren 2017 enades den FN-stödda regeringen i Tripoli och general Haftar i princip om vapenvila. I maj 2018 kom de överens om att hålla president- och parlamentsval. Men några sådana har ännu inte hållits.

Källa: Landguiden med flera

ANNONS