Cyberattacker het politisk fråga i USA

Motsättningarna mellan tillträdande presidenten Donald Trump och USA:s underrättelsetjänster blir allt tydligare. Enligt medieuppgifter planerar han att förändra strukturen på USA:s nationella underrättelsetjänst och strama upp en svällande apparat. Trumps stab tillbakavisar uppgifterna.

ANNONS
|

I ett Twitter-inlägg anklagar Trump amerikanska medier för att fara med lögner för att få det att framstå som om han är emot underrättelseverksamheten, när han i själva verket är "ett stort fan".

Källor som The Wall Street Journal talat med hävdar att Trump planerar stora förändringar av underrättelsetjänsterna, bland annat CIA, när han tillträder som president.

– Trumps stab anser att underrättelsemyndigheterna har blivit helt politiserade. De behöver alla skäras ned, säger en person med insyn i arbetet till tidningen.

Senatsutfrågning

På torsdagen vittnade USA:s högsta underrättelsechefer James Clapper och Michael Rogers inför senatens försvarsutskott om cyberattacker som USA anklagar Ryssland för att ha genomfört under presidentvalet.

ANNONS

Clapper sade att Ryssland är en cyberaktör som utgör "ett stort hot" mot den amerikanska regeringen, militären, diplomatin, handeln och viktig infrastruktur.

Han sade att "ryska aktörer" har spritt falsk information på sociala medier och webbsidor för att så tvivel och förvirring i syfte att försvaga västliga regeringar.

LÄS MER – Britt-Marie Mattsson:historisk – men ingen stor president

Brännhet fråga

Frågan har blivit brännhet även inrikespolitiskt, eftersom valsegraren Trump öppet ifrågasätter anklagelserna och i en rad sarkastiska inlägg på Twitter raljerat över deras slutsatser. Därmed har han inte bara hamnat i konflikt med Vita huset och underrättelsetjänsterna, utan även med ledande republikanska företrädare.

CIA drog redan i december slutsatsen att ryska hackare låg bakom dataintrången mot Demokraterna och Hillary Clintons kampanjchef, i syfte att påverka valutgången, och i fredags valde president Barack Obama att utvisa 35 ryska diplomater.

Bakgrund: Detta har hänt

Under 2016 har flera omfattande dataintrång uppdagats i USA, flera av dem kopplade till valrörelsen. I somras drabbades Demokraterna av flera attacker, som presidentkandidaten Hillary Clinton skyllde på ryska hackare. President Barack Obama ville då inte utesluta att Ryssland försökte påverka valutgången till Donald Trumps fördel.

I början av oktober anklagade amerikanska underrättelsemyndigheter ryska regeringen för att ligga bakom hackattacker mot företag och institutioner i USA. De påstådda dataintrången hade enligt myndigheterna gjorts i syfte att påverka valrörelsen. En talesperson för Kreml avfärdade uppgifterna som "nonsens".

I mitten av december pekade både FBI och CIA, liksom USA:s underrättelsechef, ut Ryssland som skyldigt till cyberattackerna under presidentvalet. Vid en presskonferens i Vita huset den 16 december sade president Barack Obama att konsekvenser väntar Ryssland.

I slutet av december utvisade USA 35 ryska diplomater och president Obama utlovade sanktioner mot Ryssland med hänvisning till de misstänkta cyberattackerna.

Källa: DNI (Director of National Intelligence), The New York Times

ANNONS