En anhängare till president Carlos Alvarado Quesada viftar med en regnbågsflagga. Legaliseringen av samkönade äktenskap blev en viktig valfråga i Costa Rica. Arkivbild.
En anhängare till president Carlos Alvarado Quesada viftar med en regnbågsflagga. Legaliseringen av samkönade äktenskap blev en viktig valfråga i Costa Rica. Arkivbild.

Costa Rica tillåter samkönade äktenskap

Personer av samma kön kommer att tillåtas att gifta sig i Costa Rica från och med 2020. Landet blir först ut i det traditionellt socialkonservativa Centralamerika att tillåta samkönade äktenskap.

ANNONS
|

Beslutet i landets författningsdomstol offentliggjordes i torsdags och innebär att rätten går på den Interamerikanska domstolen för mänskliga rättigheters linje, som i januari uppmanade länderna i regionen att legalisera samkönade äktenskap.

"Nu är det bara en tidsfråga. Fullständiga lika rättigheter kommer införas, kärleken kommer segra", twittrade president Carlos Alvarado Quesada efter torsdagens besked.

Presidenten, som tillträdde i maj, infriar härmed ett av sina vallöften. Presidentvalet i Costa Rica kom till stor del att handla om just samkönade äktenskap. Vänsterkandidaten Alvarado Quesadas huvudmotståndare, den ultrakonservativa predikanten Fabricio Alvarado Muñoz, var under valkampanjen mycket kritisk till samkönade äktenskap.

ANNONS

Frågan är omdebatterad i Costa Rica där endast 30 procent uppges vara för samkönade äktenskap, enligt en undersökning publicerad i januari av tankesmedjan CIEP vid Universidad de Costa Rica.

TT-Reuters

Fakta: Samkönade äktenskap i världen

Samkönade eller könsneutrala äktenskap är tillåtet i 26 länder i världen.

Först ut var Nederländerna som erkände samkönade äktenskap 2001. Två år senare följde grannlandet Belgien efter, 2005 sade Kanada och Spanien ja.

2006 blev Sydafrika det första och hittills enda landet på den afrikanska kontinenten att erkänna samkönade äktenskap.

I Sverige har samkönade sedan 1995 kunnat ingå registrerat partnerskap. Men den 1 maj 2009 införs i stället en könsneutral äktenskapslagstiftning och det blir fritt fram för gaypar att gifta sig.

De flesta länder i Västeuropa har i dag godkänt samkönade äktenskap. Så även Kanada, USA, delar av Mexiko, Colombia, Brasilien, Uruguay, Argentina och Nya Zeeland.

Australiens parlament röstade ja till en könsneutral äktenskapslag i slutet av 2017.

Taiwans parlament har röstat för att legalisera samkönade äktenskap och en gammal lag som förbjuder detta har dömts ut av landets författningsdomstol. Men efter att en aktivistgrupp som är emot samkönade äktenskap gjort en namninsamling ska landet folkomrösta om frågan den 24 november 2018.

Källa: Pew Research Center

ANNONS