FN-chefen António Guterres. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres. Arkivbild.

FN-chefen till Colombia för att stötta fred

Colombia blåser av förhandlingarna om fortsatt vapenvila med den marxistiska gerillan Nationella befrielsearmén (ELN). FN-chefen António Guterres åker till Colombia för att försöka stötta fredsprocessen.

ANNONS
|

Colombias president Juan Manuel Santos klargör att han blåser av förhandlingarna med ELN. Enligt Santos är orsaken gerillaattacker som genomförts tidigare på onsdagen.

- Jag har talat med ledaren för regeringsdelegationen i Quito och sagt till honom att återvända omedelbart för att utvärdera framtiden för processen, säger presidenten i ett tv-sänt tal.

Samtalen skulle hållas i grannlandet Ecuadors huvudstad Quito på onsdagen efter att en 101 dygn lång vapenvila löpte ut natten till onsdagen.

ANNONS

Parterna villiga

Enligt Colombia utsattes en militärpostering och en oljeanläggning för attacker där två personer skadades.

ELN har fört en väpnad kamp i Colombia i över 50 år.

Under ett möte i FN:s säkerhetsråd manade Storbritannien och Sverige regeringen och ELN att sätta sig i samtal så snart som möjligt. Vicepresident Óscar Naranjo Trujillo säger att regeringen inte tänker ge upp samtalen, och även höga ELN-företrädare luftar beredvillighet att sätta sig vid förhandlingsbordet.

FN-chefen på väg

2016 slöt regeringen fred med vänstergerillan Farc, som har avväpnats och inlett en process för att omvandlas till ett politiskt parti. Men bland andra FN-sändebudet Jean Arnault har uttryckt oro över att det går så långsamt att återintegrera omkring 14000 före detta gerillasoldater från Farc till civila liv och att många av dem anslutit sig till kriminella gäng.

FN-chefen António Guterres besöker Colombia på lördag och söndag för att "stödja fredsförsöken", säger talespersonen Stéphane Dujarric.

Guterres kommer att träffa Juan Manuel Santos, ledare för Farc och för den inflytelserika katolska kyrkan och även besöka ett center för återintegrering av före detta Farc-medlemmar.

TT-AFP

Fakta: Farc och ELN

Vänstergerillan Farc och den marxistiska gerillan ELN kräver landreformer i Colombia.

De bildades 1964 sedan vänstern utestängts från det politiska systemet i landet.

Konflikten har krävt omkring 260000 liv, de flesta av dem civila. Över 60000 människor saknas också och flera miljoner människor har tvingats fly sina hem.

ANNONS