Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

170519-usaweiner-469189_se.gp_1.jpg
Anthony Weiner lämnar domstolen i New York på fredagen efter att han förklarat sig skyldig till att ha skickat sexbilder och sexmeddelanden till en 15-årig flicka.

Clintons "sänke" Weiner erkänner sexbrott

Anthony Wiener läste också upp ett uttalande i rätten där han bad flickan om ursäkt, rapporterar Reuters.

Med Wieners erkännande sluts ett kapitel i en utredning som också spelade viktig roll i höstens amerikanska presidentval – kanske till och med i utgången av valet. Fallet är kopplat till den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons hantering av sin e-post.

Mejl i Wienerutredning

Det var i slutet av oktober, elva dagar före presidentvalet som bomben slog ner när FBI meddelade att man återupptar e-postutredningen mot Hillary Clinton. Den tidigare utredningen hade lagts ner några månader tidigare, i juli.

Det visade sig att nya mejl upptäckts i en dator som FBI beslagtagit av Clintons närmaste medarbetare Huma Abedin – som fram tills sommaren 2016 hade levt ihop med Anthony Weiner. Paret var i oktober nyseparerade.

Fyndet av de nya Clintonmejlen ska ha skett i den utredning som pågått sedan i januari 2016 och som rörde Wieners misstänkta sex-sms till den 15-åriga flickan.

Den 6 november, bara dagar före valet, meddelade FBI-chefen James Comey att han inte fann någon orsak att Hilary Clinton ska åtalas med anledning av den nya e-postgranskningen. Men enligt Clinton var skadan redan skedd och nyligen pekade hon i en intervju i CNN ut FBI:s beslut att återuppta e-postutredningen som en huvudorsak till att hon förlorade valet och Donald Trump blev USA: s president.

"New Yorks okrönte prins"

I och med fredagens känslomässiga erkännande är raset mot botten för Anthony Weiner fullbordat.

Nu väntar sannolikt fängelse, för mannen som en gång kallades New Yorks okrönte prins. Inte bara blev han invald i representanthuset sju gånger mellan 1999–2011, det var alltid med god majoritet. Aldrig mindre än 59 procent. Han var engagerad, kunnig och vältalig. Att han skulle kandidera till att bli stadens borgmästare 2013 var en självklarhet. Detta trots att han redan två år tidigare hade skickat olämpliga sexmeddelanden och halvnakna badrumsbilder till olika kvinnor.

I höstas hade en filmdokumentär "Weiner" – om den tidigare kongressledamotens uppgång och fall – premiär. Filmen har bland annat visats i Sveriges Television.

Åklagarna i fallet meddelande i samband med Weiners erkännande att man övervägde att kräva en fängelsedom på 21 och 27 månader.

Fakta: Clintons mejl

Den demokratiske tidigare presidentkandidaten Hillary Clinton fick hård kritik då hon använt sin privata e-postserver när hon skrev meddelanden i tjänsten som utrikesminister, varav flera av dessa senare visade sig innehålla sekretessbelagd information.

I juli 2016 slog dåvarande FBI-chefen James Comey fast att hanterandet var slarvigt, men inte olagligt.

Men 28 oktober, bara elva dagar före presidentvalet, offentliggjorde FBI att man återupptagit granskningen av den Hillary Clintons hantering av e-post. Först ett par dagar före valet den 8 november i fjol klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton.

Hillary Clinton har sagt att den återupptagna FBI-utredningen bidrog starkt till att förstöra hennes chanser att vinna presidentvalet. Comey har beskrivit situationen i oktober som ett dilemma, men försvarat sig med att han skulle ha anklagats för att ha mörkat uppgifterna om han inte gjort det.

Ingrid Dahlbäck/TT
Mest läst