Cameron lovar bättre EU för alla

ANNONS
|

Med full pompa och ståt läste drottning Elizabeth på onsdagen upp årets upplaga av Queen's Speech - det tal som i grova drag innehåller vad hennes regering tänker ha för sig under kommande år.

Tungt fokus i år låg på det i Storbritannien så omdiskuterade EU-medlemskapet.

-Min regering kommer att omförhandla Storbritanniens relation med EU och sträva efter att reformera EU till gagn för alla medlemsstater. Lagstiftning kommer att läggas fram inför en "ja eller nej"-folkomröstning om fortsatt medlemskap före utgången av år 2017, lovade drottningen.
Rundresa i EU

Ingenting i talet utesluter dock att omröstningen hålls redan under 2016, vilket önskats av både anhängare och motståndare, som helst vill slippa dra ut på frågan alltför länge.

Mer detaljer om lagförslaget väntas på torsdagen. Samtidigt drar premiärminister Cameron igång ett intensivt resande runt om i Europa för att berätta för sina kollegor vad för sorts reformer han önskar sig, för att vilja stanna i unionen.

ANNONS

Första anhalten blir Nederländerna, eftersom ett tilltänkt besök hos Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt ställts in i sista stund, med hänsyn till onsdagens danska beslut om att hålla folketingsval om tre veckor.

Hårdare tag

Bland de övriga delarna i det brittiska regeringsprogrammet finns löften om utökat självstyre för Skottland, Wales och Nordirland. Åtgärder ska dessutom vidtas för att "kontrollera invandringen", bland annat genom hårdare tag mot personer som inte har tillstånd att vistas i landet.

Utländska brottslingar ska följas även sedan de avtjänat sina straff. "Så att vi alltid vet exakt var de är", som det förklaras i det medföljande pressutskicket från brittiska regeringen.

På hälso-, utbildnings- och transportområdena vill regeringen göra det svårare att strejka. Samtidigt utlovas inga moms- eller inkomstskattehöjningar under de kommande fem åren.

Drottningens tal tjänar i princip som det parlamentariska årets inledning i Storbritannien och omgärdas av en rad månghundraåriga traditioner och ritualer.

Bland annat måste en parlamentsledamot sitta som gisslan i Buckingham Palace under talet - i år Kris Hopkins från Konservativa partiet.

Dessutom undersöks källarna under parlamentet noggrant i jakt på eventuella mordbrännare - en ritual som går tillbaka till "ärkeförrädaren" Guy Fawkes och hans försök att spränga parlamentet år 1605.

Storbritannien planerar en folkomröstning om EU, senast till slutet av år 2017. Enligt uppgifter till bland andra BBC väntas frågan bli "Bör Storbritannien kvarstå som medlem i EU?", vilket i så fall ger EU-vännerna fördelen av att kunna kampanja för ett ja, snarare än ett nej.

Inför nästa EU-toppmöte kommer premiärminister David Cameron att hålla samtal med alla övriga EU-ledare för att diskutera vilka reformer som kan göras. Närmast väntar möten i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Polen under torsdagen och fredagen.

Tyskland och Frankrike uppges samtidigt på egen hand diskutera hur euroländernas samarbeta kan förstärkas, utan att behöva riva upp EU:s grundfördrag. Ett möte mellan förbundskansler Angela Merkel och president François Hollande har planerats till nästa vecka.

ANNONS