Flera danska partier stöttar ett förslag om ett förbud mot att bära burka i Danmark. Bilden är från Afghanistan. Arkivbild.
Flera danska partier stöttar ett förslag om ett förbud mot att bära burka i Danmark. Bilden är från Afghanistan. Arkivbild.

Burkaförbud kan bli verklighet i Danmark

Danmark kan snart få ett förbud mot att bära burka. Det står klart sedan flera partier har uttryckt sitt stöd för ett sådant förslag från Dansk Folkeparti.

ANNONS
|

"Det kommer ett maskeringsförbud i Danmark. Så är det", skriver utrikesminister Anders Samuelsen från Liberal Alliance på Facebook.

Populistpartiet Dansk Folkeparti (DF), ett stödparti till den danska högerregeringen, har tidigare fått stöd av Socialdemokraterna för sitt förslag. Under fredagen meddelade även regerande Venstre med Lars Løkke Rasmussen i spetsen att partiets folketingsgrupp kommer att enas om att stötta förslaget, rapporterar den danska nyhetsbyrån Ritzau.

- Klädesplagg kan vara förtryckande. De kan äventyra säkerheten. De kan vara exkluderande i vårt samhälle. Diskussionen handlar alltid om religion. Vi är inte emot islam, säger Søren Gade, gruppledare för det konservativa partiet, enligt Ritzau.

ANNONS

DF föreslår inget straff för kvinnor som bryter mot förbudet att bära burka eller niqab, men Venstres Søren Gade anser att myndigheter kan ta utgångspunkt i straffet för att bära maskeringar vid demonstrationer.

DF har tidigare föreslagit att religiösa huvudbonader i skolor ska förbjudas, något som avvisats av flera andra partier, däribland Venstre.

TT

ANNONS