Storbritanniens premiärminister Theresa May vid veckans EU-toppmöte i Bryssel.
Storbritanniens premiärminister Theresa May vid veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Budgetväntan i brexitsamtal

Minst en veckas stiltje väntar innan brexitförhandlingarna mellan EU och Storbritannien kan tänkas ta fart på allvar igen. Först ska Theresa May få igenom sin budget på hemmaplan.

ANNONS
|

Att nå en uppgörelse om brexit är "möjligt, men svårt", konstaterar EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i fransk radio efter veckans brexittoppmöte i Bryssel.

Liksom många andra inom EU anser han att bollen ligger hos den brittiska premiärministern.

- Den politiska situationen i Storbritannien är väldigt komplex och jag vet inte vilka beslut Theresa May kommer att ta, men jag hoppas att det blir ett avtal, för det är i vårt gemensamma intresse, säger Barnier till France Inter.

ANNONS

Budgetväntan

För tillfället råder ett dödläge i förhandlingarna sedan EU:s stats- och regeringschefer i onsdags inte kunnat konstatera tillräckliga framsteg för att utlysa ett avgörande brexitmöte i november.

Väntan lär fortsätta åtminstone över den 1 november då det brittiska parlamentet ska rösta om den budget som Mays regering lägger fram om en dryg vecka, den 29 oktober.

Ett bakslag i budgetomröstningen riskerar att fälla hela regeringen eller åtminstone May. En seger kan i stället stärka premiärministerns position inför det fortsatta brexitarbetet.

Hunt är nöjd

Mays utrikesminister Jeremy Hunt anser samtidigt att hans uppmärksammade jämförelse mellan EU och Sovjetunionen nyligen bidragit till framsteg i förhandlingarna.

- Under tiden efter det talet har vi sett en helt annorlunda inställning från EU, mycket mer konstruktivt, som har lett till den situation där vi är nu, med bara en eller två olösta frågor, säger Hunt i en radiointervju med BBC.

Hunt ifrågasatte i början av oktober hur EU lever upp till sina ideal och värderingar.

- Sovjetunionen förhindrade folk från att lämna. Läxan från historien är klar: om EU förvandlas till ett fängelse kommer inte önskan att lämna att bli mindre, sade Hunt i ett tal på Konservativa partiets konferens i Birmingham.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Vägen mot brexit

23 juni 2016: Invånarna i Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med siffrorna 51,9 procent mot 48,1.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May överlämnar det formella utträdesbeskedet till EU.

19 juni 2017: De första förhandlingarna om ett utträdesavtal inleds i Bryssel.

8 december 2017: En första principöverenskommelse nås om grunderna i utträdet.

17 oktober 2018: EU:s stats- och regeringschefer konstaterar att tillräckliga framsteg ännu inte nåtts för att hålla ett avgörande brexitmöte i november.

29 mars 2019: Storbritannien tänker formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har gjorts eller inte. Om en uppgörelse finns inleds omedelbart en knappt tvåårig övergångsperiod.

31 december 2020: Övergångsperioden löper ut.

ANNONS