Shi Xuecheng anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp mot minst sex kvinnor. Arkivbild.
Shi Xuecheng anklagas för sexuella trakasserier och övergrepp mot minst sex kvinnor. Arkivbild.

Buddhistledare utreds för sexuella övergrepp

ANNONS
|

En av Kinas högsta buddhistiska ledare utreds för misstankar om sexuella övergrepp, sedan två munkar slagit larm. Shi Xuecheng, framstående medlem av Kommunistpartiet och abbot i Longquanklostret är en av de mest kända personer som pekats ut i Kinas växande metoo-rörelse.

Enligt en redogörelse som cirkulerat på nätet anklagar två munkar Xuecheng för att ha skrivit till minst sex kvinnor och hotat dem eller försökt övertala dem att ha sex med honom, som en del av deras buddhistiska studier.

De två munkarna, som nu ombetts lämna klostret, säger i sin rapport att fyra kvinnor lät sig övertalas. En av författarna sade i sociala medier att han kände sig tvungen att tala ut eftersom offren ignorerats av myndigheterna som sade att de inte kunde utreda anklagelserna. Både rapporten och kommentarer till den har försvunnit från nätet.

ANNONS

I Kina finns ingen juridisk definition av sexuella trakasserier och inga nationella riktlinjer för hur man ska hantera övergrepp i skolor och på arbetsplatser. När #metoo började få liv i Kina i början av året delade många kvinnor med sig av sina historier. Myndigheterna har försökt kontrollera debatten, ibland är den tillåten och ibland censureras den i sociala medier.

TT

ANNONS