Iranska parlamentsledamöter bränner två pappersark som föreställer den amerikanska flaggan och kärnenergiavtalet, samtidigt som de sjunger antiamerikanska sånger i parlamentet i Teheran.
Iranska parlamentsledamöter bränner två pappersark som föreställer den amerikanska flaggan och kärnenergiavtalet, samtidigt som de sjunger antiamerikanska sånger i parlamentet i Teheran.

Bryssel om Iranavtal: Inga sanktioner från EU

Nu ökar de europeiska ledarna trycket för att få Iran att inte överge kärnenergiavtalet. EU försäkrar att landet inte riskerar några sanktioner från Bryssel så länge Teheran håller fast vid överenskommelsen. Samtidigt varnar Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei regeringen för att lita på Europa.

ANNONS
|

Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland – som samtliga är parter i avtalet – har motsatt sig den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att lämna överenskommelsen.

- Vi kommer även fortsatt att hedra överenskommelsen, och vi kommer att göra allt för att säkerställa att Iran håller sig till avtalet, lovar Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

I ett gemensamt uttalande skriver EU-ländernas regeringar att unionen kommer att fortsätta att följa kärnenergiavtalet trots USA:s beslut. De försäkrar också att Iran inte kommer att drabbas av några europeiska sanktioner så länge landet håller sig till avtalet.

ANNONS

Studenter bränner flagga

På måndag nästa vecka ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen. Men redan på onsdagen talade den franske presidenten Emmanuel Macron med sin iranske kollega Hassan Rohani.

"De båda presidenterna enades om att fullfölja sina gemensamma strävanden med alla inblandade länder med syfte att även i fortsättningen stå fast vid kärnenergiavtalet och upprätthålla den regionala stabiliteten", heter det i ett uttalande från det franska presidentkansliet.

Tonläget är hårdare i Iran. I ett tv-sänt tal till Irans regering gick landets högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei till hårt angrepp mot Europa.

- Vi hör att ni vill fortsätta kärnenergiavtalet med tre europeiska länder. Jag litar inte på de länderna, säger han.

Han varnar även för att lita på utländska ledare.

- Deras ord är värdelösa. De säger en sak i dag och en i morgon. De har ingen skam i kroppen.

ANNONS

Under dagen samlades också iranska studenter samlades utanför USA:s ambassad i Teheran för att protestera mot det amerikanska beslutet. De skanderade: "Död åt Amerika" och eldade upp den amerikanska flaggan, enligt en rapport från den iranska nyhetsbyrån Fars.

Besvikelse i Ryssland

USA kommer nu att återinföra tidigare sanktioner mot Iran och dessutom utöka dem, meddelade Trump i sitt tal i Vita huset på tisdagen.

FN:s atomenergiorgan IAEA har flera gånger slagit fast att Iran faktiskt hållit sig till avtalet (JCPOA), senast på onsdagen. USA:s beslut har lett till starka reaktioner.

Ryska regeringen är "djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA", skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

I Peking lovar man att stå fast vid överenskommelsen.

Hot från Saudiarabien

Men från Israel och Saudiarabien kommer stöd för Trumps linje.

- Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

"Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit", skriver utrikesdepartementet i Riyad i ett uttalande.

ANNONS

Senare under varnade den saudiske utrikesministern Adel al-Jubeir för att Saudiarabien kommer att utveckla kärnvapen om man ser tecken på att Iran gör det.

- Om Iran skaffar kärnvapen kommer vi att göra allt som står i vår makt för att göra detsamma.

TT-Reuters-AFP

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt. Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.

ANNONS