Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180529-belgienpolisdod-687681_se.gp_1.jpg
Belgisk polis på plats i Liège där två kvinnliga poliser och en förbipasserande sköts ihjäl av en misstänkt terrorist under tisdagen.

Brutala polismord i Belgien

En belgisk fånge på permission sköt ihjäl två poliser och en förbipasserande innan han själv dödades i en eldstrid med polisen. Gärningsmannen misstänks för kopplingar till islamister och utreds av antiterroråklagare.

Vittnen i östbelgiska Liège berättar om mannens attack vid 10.30-tiden på tisdagsförmiddagen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- När jag hörde skott tittade jag ut genom fönstret och såg en typ som gick omkring på andra sidan gatan med skjutvapen i händerna. Två kroppar låg utsträckta på trottoaren, berättar arkitekten Daniel Dethier för tidningen Le Soir.

Mannen försvann in i en skola, varpå ett stort polisuppbåd snabbt samlades på platsen och gjorde sig redo att slå till.

- Plötsligt kom mannen ut igen och sköt mot poliserna. Han träffade någon, men de sköt snabbt tillbaka. Vi hörde ett 20-tal skott och sedan så föll han, förklarar Dethier.

"Ute efter polisen"

Dramat utspelade sig i centrala Liège och utreds av antiterroråklagare. Gärningsmannen var helt uppenbart ute efter polisen.

- Det är tydligt att hans mål var att ge sig på polisen. Jag kan lugna skolorna med att han inte var ute efter att döda i en skola utan att skada polisen och den belgiska staten, berättar lokale polischefen Christian Beaupère på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Enligt polisen ska mannen först ha attackerat de två poliserna bakifrån med en kniv, sedan tagit ett av deras vapen och skjutit dem. De två dödade poliserna var 45 respektive 53 år. Den ena efterlämnar två 13-åriga tvillingar – vars far redan är död.

Ytterligare ett dödsoffer blev en 22-årig man som sköts ihjäl i sin bil intill brottsplatsen.

"Extremt våldsam"

Gärningsmannen har identifierats som en man från Rochefort i södra Belgien, född 1987, som varit på permission från fängelset sedan i måndags, men inte återvänt tillbaka i tid. Enligt Belgiens justitieminister Koen Geens ska han tidigare ha getts 11 endagspermissioner och 13 tvådagspermissioner, utan att några problem inträffat, rapporterar tv-kanalen RTBF.

Samtidigt beskrivs ändå mannen som "extremt våldsam" och "instabil". Han är välkänd av polisen sedan tidigare för stölder, skadegörelser och smärre narkotikahandel.

Uppgifter finns samtidigt om att han radikaliserats i fängelset.

- Han har rapporterats eller misstänkts tillhöra entouraget kring en islamistisk rekryterare, säger en anonym utredningskälla till nyhetsbyrån AFP.

Inget av barnen på skolan kom i kontakt med mannen, som inte heller ska ha skadat en kvinnlig städare som han höll som gisslan mellan skottlossningarna.

Fakta: Terror i Belgien

TT

Rädslan och beredskapen för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Även en rad mindre islamistiska attacker och våldsdåd har utförts i landet under de senaste åren. I maj 2014 dödade en man fyra personer och skadade en i en attack mot judiska muséet i Bryssel. Vid tre tillfällen under 2016 och 2017 har dessutom polis eller militär attackerats i Bryssel och Charleroi.

År 2011 dödades sex personer och mer än 100 skadades när en 33-årig man sköt omkring sig och kastade granater på ett torg i Liège, innan han begick självmord. Mannen tros dock inte ha haft islamistiska motiv bakom sitt agerande.

Fakta: Liège

TT

Liège ligger vid floden Maas (Meuse på franska) cirka tio mil öster om Bryssel och är huvudort i provinsen Liège. Staden har cirka 200 000 invånare, medan omkring en miljon bor i den huvudsakligen fransktalande provinsen.

Liège var länge ett biskopsstyrt furstendöme, men inkorporerades i Frankrike sedan invånarna gjort revolution, parallellt med den franska revolutionen 1789. Efter Napoleon-krigen hamnade Liège i det Förenade Nederländerna, varifrån Belgien bröt sig ut år 1830.

I modern tid har Liège länge varit en tung industristad, som dock blivit allt mer sliten med åren. Staden är även känd för fotbollslaget Standard, som blivit belgiska mästare tio gånger och senast i år slutade tvåa i den belgiska ligan.

Mest läst