Inlägget visar bilden på den avsvimmade flickan och författarens egna ord: "De satte på flickan, förstod ni eller inte eller förstod ni inte? Haha"
Inlägget visar bilden på den avsvimmade flickan och författarens egna ord: "De satte på flickan, förstod ni eller inte eller förstod ni inte? Haha"

Brutal gruppvåldtäkt hånades i sociala medier

Brasilien skakas av en brutal gruppvåldtäkt där det uppges att 30 män ska ha utnyttjat en 16-årig flicka. Därefter ska gärningsmännen ha gjort narr av flickan i sociala medier.

ANNONS
|

Två misstänkta gärningsmän har identifierats av deninternetspecialiserade polisen i Rio de Janeiro och man söker nu efter en tredje. De två misstänkta ska ha tagit bilder och lagt ut dessa på sociala medier - bilderna föreställer en avsvimmad och naken 16-årig flicka. Den tredje mannen ska synas i en video som även den cirkulerat i sociala medier och där mannen visar upp denmedvetslösa flickans kön. Dessutomsägs det att flickan våldtagits av 30 män. Detta rapporterade brasilianska radio CBN om först.

Bilderna spreds som en löpeld på Twitter och har skapat ramaskri i Brasilien. Hashtagen #Estupro betyder våldtäkt och blev en trending topic under onsdagen. Under torsdagen fortsätter debatten om brutaliteten i själva handlingen liksom själva utredningen.

ANNONS

–Videon är chockerande, jag har själv sett den. Hon är helt borta, sa flickans mormortill radio CBN.

Den 16-åriga flickan ska ha blivit utsatt för gruppvåldtäkten i en kåkstad någon gång mellan fredag och lördag i västra Rio de Janeiro, samma del av staden där OS-byn finns. En socialarbetare ska ha hittat henne medvetslös under onsdagen och fört henne till hennes hem. Flickan hade då varit försvunnen i fem dagar.

Först under torsdagsmorgonen fördes därför flickantill ett sjukhus för att undersökas. Enligt flickans mormor ska hon ha varit medvetslös under själva våldtäkten.

Men familjen ska inte ha reagerat nämnvärt på att flickan varit försvunnen.Enligt flickans mormor började flickan besöka kåkstäder vid 13 års ålder. Hon kunde spendera flera dagar försvunnen utan att höra av sig. Flickan ska enligt sin mormors uppgifter till radio CBN ha missbrukat droger sedan fyra år tillbaka, men hon ska aldrig tidigare ha blivit utsatt för sexuella övergrepp. Flickan har även en son som är tre år gammal.

Flera personer skrev grova kommentarer som ska bekräftagruppvåldtäkten vid publiceringen av bilderna som till exempel "ett tåg kommer kunna köra igenom henne efter det här". Efter att saken uppmärksammats ska flera av de som skrivit sådana kommentarer ha tagit bort sina profiler.

ANNONS

Brasilianare runt om i hela landet har upprörts av det spridda materialet och har mobiliserat sig för att försöka få fast gärningsmännen. En anonym kvinna ska ha sparat videon och tagit skärmdumpar av kommentarerna som hon sedan ska ha överlämnat till polisen i Rio. Utöver det ska över 800 personer ha hört av sig med tips till polisen.

Nu vädjar utredarna om att det ska sållas bland tipsen innan de skickas vidare. Nu är man bara intresserade av tips som gäller identifiering av de misstänkta gärningsmännen, adresser eller liknande information som kan leda till genombrott i fallet.

Fallet har lett till att myndigheterna får tillfälle att understryka att spridandet av intima videos eller bilder kan få rättsliga påföljder. Dessa blir än allvarligare om det dessutom rör sig om brottsliga handlingar som syns på bilder och filmat material.

ANNONS