Brittiska kyrkor i krisläge - höjer säkerheten

Hotnivån mot brittiska kyrkor bedöms vara mycket hög efter terrorattacken i Frankrike på tisdagen där 19-årige Adel Kermiche, tillsammans med en okänd gärningsman, tvingade ner prästen Jacques Hamel, 86, på knä innan den unge mannen skar av halsen på prästen. Nu höjs säkerhetsnivån för brittiska kyrkor som följd.

ANNONS
|

Frankrike skakades på tisdagen av ett nytt terrordåd.19-årige Adel Kermiche och en ännu okänd gärningsman höll prästen Jacques Hamel och flera nunnor som gisslan i en kyrka i franska orten Saint-Étienne-du-Rouvray. Gärningsmännen skar halsen av prästen och skadade minst en person innan de sköts till döds av polis.

Islamiska staten tog senarepå sig dådet som Frankrikes president Francois Hollande beskrev som vedervärdigt och presidenten sa vidare "att döda en präst är att vanhelga republiken".

"Jag vill prata med dem som tagits gisslan och uttrycka den smärta och medkänsla jag känner.Jag vill också uttrycka vårt stöd till polis och brandmän och alla andra inblandade som ingrep fort för att evakuera de skadade.Vi har en fortsatt ökad hotnivå, och vi måste leda det här kriget på alla sätt möjligt. Vårt land är i krig.Det härkriget kommer att bli långteftersom det är vår demokrati som är målet.Terroristerna kommer aldrig att sluta", sa Frankrikes president François Hollande i går under en presskonferens.

ANNONS

Höjd säkerhetsnivå för 47 000 kyrkor

Storbritannien tar hotet mot kristna tillbedsplatserpå högsta allvar och har höjt säkerhetsnivån för 47 000 kyrkor i landet efter attacken som är den första inuti en västerländsk kyrkasom IS har tagit på sig, rapporterar Daily Mail.

Antiterror-polis arbetar febrilt med att säkra tryggheten i Storbritannien för att undvika att attacker liksom den som inträffade i Frankrike ska kunna upprepas i den egna nationen.

– Efter de senaste händelserna i Frankrike vill vi återigen trycka på vår säkerhetsvarning till kristna tillbedsplatser och har gjort vårt yttersta för att sprida informationen i dag. Vi tar också det här tillfället i akt att be dem att se över sina säkerhetsrutiner i förebyggande syfte, säger Neil Basu vid säkerhetspolisen i Storbritannien till Daily Mail.

Attacken ingen slump

Attacken mot kyrkan iSaint-Étienne-du-Rouvray var inte en slump utan ett planerat dåd vilket ska ha bevisats av attAdel Kermiche, en av de två unga gärningsmännen som utförde mordet och gisslantagandet, i en filmad telefonkonversation sagt till en vän "jag kommer att göra en kyrka" för två månader sedan.

En nunna som lyckades fly har berättat för Washington Post hur"gärningsmännen spelade in sig själva. De utförde en form av ceremoni runt altaret på arabiska. Det är fasansfullt", innan de skar av halsen påJacques Hamel.

ANNONS

– Som vi har sett har IS och andra terroristgrupper attackerat såväl kristna som judar och andra grupper i både väst som omvärlden. Terrorhotet är konstant ochvi uppmanar allmänheten att uppbringa mod. Var alerta och inte rädda, ser ni misstänkt aktivitet så bör ni rapportera in det till oss på vårt krisnummer. I nöd kan ni alltid ringa direkt till 999 (112), sägerNeil Basu vid säkerhetspolisen i Storbritannien till Daily Mail.

Enligt CNN har 225 personer dött i Frankrike i år kopplat till terrordåd. Tio terrorförsök har inletts, inkluderande såväl lyckade som misslyckade försök.

ANNONS