Stormen Ophelia väntas slå till mot de brittiska öarna under måndagen. Bild: NHC/TT
Stormen Ophelia väntas slå till mot de brittiska öarna under måndagen. Bild: NHC/TT

Brittiska öarna förbereder sig för orkanen Ophelia

Under måndagen väntas stormen Ophelia dra in över de brittiska öarna. Även om Ophelia tappat styrka de senaste dagarna förbereder sig nu länderna för den värsta stormen på årtionden och kan vänta sig stora trafikstörningar och flygande föremål när stormen når land.

ANNONS
|

Vädervarningar har utfärdats för stora delar av västra Storbritannien och Irland under måndagen, när stormen Ophelia väntas dra in över landet med starka vindar och kraftiga regnskurar. Stormen som just nu befinner sig över Atlanten rör sig mot öarna med vindar på runt 40 meter per sekund, enligt National Hurricane Center.

Stormen har dock försvagats i sin framfart mot de brittiska öarna. Från att ha varit en kategori tre orkan hade den under söndagskvällen nedgraderats till en kategori ett storm.

Varnar för flygande föremål

Stormen Ophelia väntas trots det orsaka stora trafikstörningar i västra delarna av de brittiska öarna, medan en del områdeni öst iställetkommer att kunna njuta av ovanligtvarma temperaturer till följd av orkanen, skriver The Guardian.Varningar har även utfärdats för flygande skräp och föremål,strömavbrott och störningar i transport- och mobiltelefonsignaler.

ANNONS

Under söndagen gick National Hurricane Center ut med råd för hur man bör agera inför stormens ankomst:

"Förberedelser för att skydda liv och egendom bör skyndas till fullbordan till i eftermiddag", skriver NHC i ett meddelande enligt CNN.

Irland drabbas värst

Irland väntas drabbas hårdast av Ophelia och enligt den irländska nationella vädertjänsten Met Éireann kommer landet mötas av den mest kraftfulla stormen på femtio år, skriver The Guardian.

Irlands meteorologiska institut har utfärdat en röd varning för delar av landet ochdennationella krishanteringsgruppen träffades under söndagenför att diskutera förberedelserna. Höga vågor, kraftiga vindar och kraftiga skyfall väntas drabba området.

Västra England, Nordirland och delar av Skottland väntas påverkas mest av stormvindarna och kraftiga regnskurar, skriver BBC.

Strandbesökarelängs Englands sydkust har även blivit varnade för hundratals giftiga portugisiska Blåsmaneter som blåst i land till följd av stormen. Varelserna, som reser genom att använda en gasfylld urinblåsa som fungerar som ett segel, kan ge en stöt som ärdödligför människor, skriver The Guardian.

Starkaste stormen på decennier

Enligt meteorologen Phil Klotzback vid Colorado State University som är specialiserad på orkaner över Atlanten är Opheliaden starkaste oktoberorkanen som har registrerats så långt österut sedan 1980.

På måndagen är det även på pricken 30-år sedanden stora stormen 1987, där nästan 20 människor omkom och cirka 15 miljoner träd föll i Storbritannien.

ANNONS
ANNONS