Polisen spärrade av området i närheten av gallerian i Salisbury sedan den tidigare dubbelagenten och hans dotter hittats okontaktbara. Arkivbild.
Polisen spärrade av området i närheten av gallerian i Salisbury sedan den tidigare dubbelagenten och hans dotter hittats okontaktbara. Arkivbild.

Brittisk varning efter ex-agents insjuknande

Brittisk polis försöker identifiera vad som har fått en tidigare dubbelagent från Ryssland att plötsligt insjukna. Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson varnar för "kraftfulla" åtgärder om det visar sig att en stat ligger bakom.

ANNONS
|

Den tidigare ryske dubbelagenten, 66-årige Sergej Skripal, och hans 33-åriga dotter Julia Skripal hittades okontaktbara på en bänk i en galleria i brittiska Salisbury i söndags. De behandlas på sjukhus och deras tillstånd är kritiskt.

Brittisk polis försöker reda ut vilken "okänd substans" som har fått de båda att insjukna så plötsligt. Räddningspersonalen undersöktes efter insatsen – och en är kvar på sjukhus, rapporterar BBC.

Dömdes till fängelse

Skripal arbetade i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, men dömdes till 13 års fängelse 2006 för att ha lämnat över uppgifter om ryska hemliga agenter till den brittiska underrättelsetjänsten MI6. Skripal utlämnades till Storbritannien 2010 efter en fångutväxling.

ANNONS

Händelsen i Salisbury har fått brittiska medier att dra paralleller till poloniumförgiftningen av den tidigare ryske agenten och Kremlkritikern Aleksandr Litvinenko i London – ett fall som orsakade diplomatiska spänningar mellan Ryssland och Storbritannien.

- Det är för tidigt för att säga med säkerhet, men det här bär alla kännetecken av en rysk attack, säger Tom Tugendhat, konservativ parlamentsledamot och ordförande för det brittiska utskottet för utrikesfrågor, om Skripals insjuknande, enligt nyhetsbyrån AFP.

Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, säger att den ryska regeringen inte har någon information kring vad som har hänt Skripal. Enligt honom är Moskva redo att hjälpa till i utredningen – om de får frågan.

Varnar för åtgärder

Utrikesminister Boris Johnson säger att han inte vill peka finger åt något håll – men understryker att Storbritannien kommer att svara med tuffa åtgärder om det visar sig att en stat ligger bakom.

- Jag vill säga till regeringar runt om i världen att inget försök att ta ett oskyldigt liv i Storbritannien kommer att passera utan sanktioner eller straff, säger Johnson i samband med ett framträdande i parlamentet.

ANNONS

Bland annat sätter han frågetecken vid det engelska lagets deltagande i sommarens fotbolls-VM i Ryssland.

- Om misstankarna (om Salisbury) visar sig vara välgrundade, så kan det mycket väl bli så att vi måste ta en titt på vår sanktionsregim och andra åtgärder som vi kan försöka införa.

Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova beskriver Johnsons kommentarer som "vilda".

TT

Bakgrund: Uppmärksammade förgiftningsfall

2017: Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, mördas med nervgiftet VX på flygplatsen i Kuala Lumpur den 13 februari i fjol. En övervakningsfilm visar hur två kvinnor närmar sig Kim Jong-Nam, varpå en av dem tar tag i honom bakifrån och ser ut att hålla något som liknar en trasa mot hans ansikte. Kim Jong-Nam utlämnades senare till Nordkorea.

Kvinnorna hävdar att de lurades att tro att de deltog i inspelningen av ett dolda kameran-program. Försvaret menar att nordkoreanska agenter låg bakom den påstådda bluffen. Rättegången mot kvinnorna pågår fortfarande.

2006: Den tidigare ryske agenten Aleksandr Litvinenko förgiftas vid ett möte den 1 november 2006 med två ryska kontakter på ett hotell i London. Litvinenko avled på sjukhus efter tre veckor. Utredningen slog fast att han druckit te som spetsats med en sällsynt polonium-isotop som framställs i Ryssland, och att Rysslands president Vladimir Putin "förmodligen godkände" mordet.

Litvinenko var en av Putins fränaste kritiker, bland annat anklagade han honom för att ha iscensatt terrordåd mot sin egen befolkning.

2004: Ukrainas tidigare president Viktor Jusjtjenko förgiftades med dioxin i september 2004 inför presidentvalet som han förlorade mot Viktor Janukovitj, som i sin tur utlöste den orangea revolutionen som förde Jusjtjenko till makten.

Jusjtjenkos ansikte ärrades svårt av förgiftningen. Han hävdade senare att giftet var framställt i Ryssland.

Källa: Reuters, TT

ANNONS