Britt-svenskar kan få besked i höst

ANNONS
|

EU-toppmötet på lördag i Bryssel ska spika förhandlingsmandatet för brexitförhandlingarna med Storbritannien.

- Det tror jag inte kommer att bli så svårt, säger Löfven (S).

Strategin innebär att EU-länderna ska hålla samman och först klara ut Storbritanniens utträdesvillkor. Britterna måste bland annat, enligt EU, betala sina finansiella åtaganden i EU.

- Vi vill inte att den svenska EU-avgiften ska behöva höjas för att delar av budgeten försvinner med Storbritanniens utträde, sade Löfven i riksdagens EU-nämnd.

ANNONS

Besked i höst

Strategin innebär också att EU-medborgares villkor i Storbritannien och britters dito i EU ska prioriteras.

- Vi är överens i EU, och det är också Storbritanniens ambition, att ta oss an medborgarnas villkor så snabbt som möjligt, säger Löfven.

Det kan innebära någon typ av besked redan i höst, då EU siktar på att nå en principöverenskommelse.

Strategin innebär också att förhandlingarna om utträdet ska ha nått "tillräckliga framsteg" innan EU är redo att börja förhandla om ett handelsavtal som ska ersätta Storbritanniens EU-medlemskap.

- Man kan börja fas 2 innan fas 1 är färdigt, men det är Europeiska rådet (EU-ledarna) som ska avgöra när det kan ske. Ett ordnat utträde måste först vara klart, sade Löfven i EU-nämnden.

M kritiskt

Regeringen stödjer förslaget till strategi och har majoritetsstöd i riksdagen. SD och M anmälde däremot avvikande meningar i EU-nämnden.

ANNONS

Moderaterna är kritiska till en formulering i strategin om att handelsavtalet måste innehålla garantier mot att Storbritannien skaffar sig orättvisa fördelar bland annat genom sin skattepolitik. Inom EU finns en oro för att britterna ska försöka locka till sig företag genom bland annat aggressiv skattekonkurrens.

- Man ställer inte sådana här krav i några andra frihandelsavtal. Vi tror på skattekonkurrens, säger Moderaternas ledamot i EU-nämnden Ulrika Karlsson.

Hon tycker att EU försöker straffa Storbritannien för brexit trots att EU sagt att man inte ska göra det.

Löfven är kritisk till M:s inställning.

- Moderaterna reserverar sig mot att Storbritannien inte ska få dumpa sina villkor i relationen till EU. Det är ingen som säger något om skattesatser, säger han.

- Vad vi säger är en politisk signal att om vi ska skriva frihandelsavtal med Storbritannien så vill vi inte ha en motpart som aktivt kommer att dumpa sina villkor. Då skadar vi EU och svenska företag.

ANNONS
TT

ANNONS