Brödrastrid om partiledarposten

ANNONS
|

Valet av näste ledare för brittiska Labourpartiet inleds nu.

Oavsett om det blir en Ed eller en David som vinner medlemmarnas förtroende så är ett säkert: Labours näste ledare heter Miliband.

För en svensk ter sig processen bakom valet av Gordon Browns efterträdare som både främmande och uppfriskande. För det första är det inte partikongressen som väljer partiledare utifrån valberedningens förslag. I stället är det medlemmarna, fackföreningsrörelsen och parlamentsledamöterna som avgör.

Under onsdagen beräknades 160 000 partimedlemmar få sina röstsedlar med posten. De står för en tredjedel av rösterna. Fram till 22 september har de sedan möjlighet att välja en av fem kandidater till posten som ny Labourledare.

ANNONS
Inför öppen ridå

För det andra skulle det vara självmord för en svensk s-ledarkandidat att öppet visa sitt intresse för uppdraget. I Storbritannien däremot förs kampen om medlemmarnas stöd inför öppen ridå. Kort efter Labours nederlag i vårens parlamentsval klev avgående utrikesministern David Miliband fram och aviserade att han ville efterträda Gordon Brown. Inte långt efter förklarade Milibands bror Ed, klimat- och miljöminister i samma regering, att också han kandiderar.

Ytterligare tre kandidater, förre utbildningsministern Ed Balls, parlamentsledamoten Andy Burnham och Diane Abbot, Storbritanniens första svarta kvinnliga parlamentsledamot, finns med - åtminstone på papperet. Men det är bröderna David, 44 och Ed, 40, som spekulationerna handlar om.

David Miliband beskrivs ibland som en tidig Tony Blair och hoppas av många kunna återskapa något av framgångarna som New Labour hade i slutet av 1990-talet. Ed Miliband, som jobbat nära Gordon Brown, har en tydligare vänsterinriktning och attraherar framförallt traditionella Labourväljare.

Sprickan tydlig

Länge försäkrade bröderna att konkurrensen om partiledarjobbet inte påverkade brödrakärleken men i förra veckan blev sprickan tydlig när David Miliband förklarade att Labour måste hitta nya väljare och inte bara satsa på att få tillbaka gamla väljare.

Lord Mandelson, en tung Labourprofil, varnade häromdagen för att Labourpartiet med Ed Miliband som ledare kommer att hamna i en återvändsgränd genom att försöka vrida tillbaka partiet till vad det var före Tony Blair, och Blair själv lär ha kallat Ed Miliband en katastrof.

ANNONS

Att de övriga tre kandidaterna har svårt att nå ut är inte konstigt. En såpopera, kallar Ed Balls mediernas bevakning av striden mellan bröderna Miliband.

Mamma Marion Miliband, som i egenskap av partimedlem och fackmedlem har två röster i valet, har sagt att hon kommer att stödja Diane Abbot.

ANNONS