Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Bråket överskuggar tårarna

Vad gör USA i afrikanska Niger? Frågan hänger kvar sedan fyra amerikanska soldater dödats. Ett märkligt  twitter- och ordkrig mellan Donald Trump och en demokratisk kongressledamot fortsätter.

Donald Trump kritiserar medierna för att inte bry sig om det han uträttar som president. Han kritiserar också kongressen för att sätta käppar i hjulet för det som han vill genomföra trots att han möter det republikanska ledarskapet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Strax innan han åkte till kongressen igår ,för att möta de republikanska ledarna i senaten, twittrade han att den republikanske senatorn Bob Corker hjälpt Barack Obama att få igenom Iranavtalet. Nu kan Corker, enligt Trump, inte ens bli vald till hundfångare. Sanningen är att Corker röstade mot Iranavtalet efter en hård debatt med Obamas utrikesminister John Kerry. 

Attackerar medier

Trump kallar allt som han ogillar för fejkade nyheter. TV-bolaget CNN slår tillbaka i en ny annons med ett rött äpple där budskapet är att det är ett äpple även när tittaren skall förmås att tro att det är en banan.

Den förre presidenten Jimmy Carter konstaterar – utan att göra någon värdering – att bevakningen av Trump är annorlunda i jämförelse med andra presidenter. 

Trump själv gör det inte lättare för sig med sin twitterstorm och ständiga slängar som ofta visar sig inte stämma överens med verkligheten när de kontrolleras.

Det senaste som håller presidenten ovanligt mycket sysselsatt är en kontovers med den demokratiska kongressledamoten Frederica Wilson. 

Anklagas för att vara okänslig

Historien inleddes med att fyra amerikanska soldater dog i ett bakhåll i Niger. Det tog närmare två veckor innan det hela kom ut och frågan ställdes varför Donald Trump inte kommenterat eller kondolerat till de anhöriga.

Trump gav sig då in i ett resonemang om att han hört av sig till fler anhöriga än tidigare presidenter och han nämnde särskilt att Barack Obama inte hört av sig till den nuvarande stabschefen John Kelly som förlorat sin son i Afghanistan. Det visade sig dock att Kelly och hans fru bjudits in med andra anhöriga till en minnesfrukost där de placerats vid första damen Michelle Obamas bord.

Därefter kom den demokratiska kongressledamoten Frederica Wilson in i bilden. Hon har gjort sig känd som en häftig kritiker av Donald Trump och för att bära cowboyhattar i olika färger.

Wilson anklagade Trump för att ha uttalat sig okänsligt när han ringde upp änkan till en av de dödade soldaterna , La David Johnson. Wilson, som är en vän till familjen, satt i bilen då änkan Myeshia fick samtalet och hävdar att Trump konstaterade att den döde soldaten visste vad han gav sig in på, men att dödsfallet ändå måste kännas tungt.

Wilson gjorde en stor affär av det som hon ansåg var en okänslig kommentar från presidenten och fick senare medhåll av änkan. 

Gick till motangrepp på twitter

Men istället för att snabbt beklaga om de anhöriga tagit illa vid sig och förklara att det aldrig varit meningen att såra någon gick Trump till motangrepp och kallade Wilson för knäpp. Sedan har Trump och Wilson angripit varandra och Trump har kallat in stabschefen John Kelly för att förklara vad presidenten egentligen menade.

Men Kelly passade samtidigt på att hävda att Wilson tagit äran åt sig för något hon inte gjort och sade att tomma tunnor skramlar mest. Men ett videoklipp visade att Wilson inte sagt vad Kelly påstått.

Varken Wilson eller Trump kommer ut ur det hela med äran i behåll, men Trump är president och det förväntas mer av honom än av en kongressledamot med en politisk agenda. Trump twittrar att Wilson är en gåva för republikanerna och en katastrof för demokraterna.

Talespersoner för försvarshögkvarteret Pentagon vädjar om tålamod medan utredningen pågår om vad som hände de fyra amerikanska soldaterna på uppdraget i Niger. La David Johnson återfanns först efter två dygn långt ifrån sina dödade kamrater.

Jämförelser görs mellan Niger och attacken mot den amerikanska beskickningen i Bengazi i Libyen. Då anklagades Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton för att ge ofullständiga svar på vad som hänt.  

Mest läst