Bråk sinkar IS-offensiv

Flyktingkrisen fortsätter och fredssamtalen om Syrien hotas. Samtidigt äventyrar politiskt bråk nästa steg i offensiven mot IS i Mosul. Kurdiska förband stöds av USA och Sverige.

ANNONS
|

Den svenska kustbevakningens spaningsflyg utgår från Brindisi i Italien och upptäcker dagligen nya båtar i Medelhavet. Tiotusentals människor har sökt sig desperat till Europa via Afrika, främst Libyen, på kort tid. Minst 350 har dött eller saknas hittills i år.

Den återigen ökande trafiken av migranter och flyktingar söderifrån inträffar när avtalet mellan Turkiet och EU omsätts i praktiken. Båttrafiken har dämpats mellan den turkiska kusten och de grekiska öarna. Nu sitter dock närmare 50 000 människor fast i Grekland i väntan på att bli deporterade tillbaka till Turkiet eller få stanna.

Amnesty international varnar för under vilka förhållanden många lever och för att de ska bli bortglömda i ett EU som är djupt splittrat över hur krisen ska hanteras.

ANNONS

Den förnyade flyktingvågen från Afrika och situationen i Libyen, där Islamiska staten, IS, vuxit i det politiska kaos som råder i landet efter Muammar Gadaffis fall 2011, är på agendan när EU:s utrikes- och försvarsministrar möts i Luxemburg. Den svenske försvarsminister Peter Hultqvist antydde i går att ökade utbildnings- och övervakningsinsatser från EU:s sida är att vänta.

Den främsta orsaken till flyktingkrisen är kriget i Syrien, och i går kom signaler från rebellgrupper att de tänker återuppta den väpnade kampen mot president Bashar al-Assads styrkor. Därmed hotas den redan bräckliga vapenvilan och fredsprocessen.

Som om problemen inte räckte paralyserar motsättningar det politiska livet i Irak. Landets premiärminister Haider al-Abadi hoppas att parlamentet inom några dagar ska kunna rösta om en ny regering. al-Abadi har utsatts för skarp kritik och oppositionens vrede för att inte angripa korruptionen. Under helgen hotade den shiamuslimske religiöse ledaren Moqtada al-Sadr med massdemonstrationer.

al-Abadi har sagt att turbulensen äventyrar kampen mot IS, som fortfarande kontrollerar stora delar av norra och västra Irak, inklusive den viktiga staden Mosul.

En offensiv mot Mosul står högst på dagordningen. En framgång skulle vara ett hårt slag mot ett redan personellt och ekonomiskt försvagat IS och moraliskt viktigt för deras motståndare. Det gäller inte minst de kurdiska peshmergaförbanden.

ANNONS

Enligt den amerikanska armétidningen Stars and Stripes har den USA-ledda koalitionen, som genomför dagliga flyganfall mot IS-mål i norra Irak, börjat förse peshmerga med tyngre utrustning som bepansrade transportfordon, granatkastare och pansarbrytande vapen.

Det sker enligt brigadgeneralen John Novalis, biträdande chef för den amerikanska 101:a flygburna divisionen, i förberedelse inför den planerade attacken för att återta Mosul från IS.

USA har även specialförband på marken. Sverige ingår i USA-alliansen och utbildar peshmergasoldater i strid i staden Erbil. Försvarsmakten är mycket förtegen om verksamheten på grund av säkerhetsläget, men enligt uppgift till GP är hotbilden mot svenskarna hög.

Den amerikanske försvarsministern Ashton Carter har de senaste dagarna varit i Mellanöstern. Att besegra IS i Irak och Syrien har högsta prioritet för de amerikanska förbanden i regionen, förklarade han på Al-Dhafra Air Base i Förenade arabemiraten.

”Om ni tänker på cancer, är det där modertumören sitter”, sa han och tillade:

”Vi måste för det andra gå till varje plats dit IS har spritts över världen. Vi gör det också.”

USA vill påskynda krossandet av IS, förklarade försvarsministern och efterlyste initiativ: ”Om ni ser någonting, säg till era befälhavare.” Strategin, sa Carter, är att göra det möjligt för kapabla, motiverade lokala styrkor på marken i Irak och Syrien att angripa IS.

ANNONS

Han bekräftade att personal från specialförband samarbetar med irakiska och syriska styrkor mot terrorgruppen, och att USA och koalitionspartner tränar de lokala soldaterna och arbetar tillsammans med dem.

President Barack Obama kommer på torsdag till Saudiarabien för att deltar i ett regionalt toppmöte. Ett huvudämne blir kampen mot IS. Vid en briefing i Washington förra veckan sa Obama:

”Vår flygkampanj - mer än 11 500 anfall hittills - fortsätter att slå mot IS-mål. Det är svårare än någonsin för dem att förflytta sig och att samla stora styrkor. När de försöker slår vi ut dem. IS har fortfarande klarat att avancera i några områden av Irak och Syrien, men de har inte haft en enda framgångsrik offensiv operation på marken sedan förra sommaren.”

ANNONS