Bråk om etanol på toppmöte

ANNONS
|

Brasilien är världens ledande tillverkare av etanol och har fäst stora förhoppningar på EU:s mål att tio procent av transportsektorns energiförbrukning ska komma från biobränslen år 2020.

Men det målet ifrågasätts allt mer av såväl miljö- och biståndsorganisationer som av flera europeiska regeringar. Ökad produktion av biobränslen ses som en av orsakerna till de höga matpriser som orsakat hungerkravaller i en rad fattiga länder. Kritiker pekar också på att flera biobränslen inte ger några betydande minskningar av växthusgaser.

Det har fått EU-kommissionen att föreslå riktlinjer för hur mycket utsläppen måste minska för att ett visst biobränsle ska få räknas när det gäller målet som satts för 2020.

ANNONS

Brasilien stöder officiellt EU:s linje att biobränslena måste vara "hållbara", men samtidigt oroar sig landet för att reglerna kan bli för tuffa.

Brasilien har flera latinamerikanska länder emot sig. Dit hör Peru, toppmötets värd, som fruktar att ökad användning av biobränslen ska driva upp priset på spannmål.

Diskussionerna kan dock överskuggas av en färsk rapport från Interpol om de datorer som Colombias militär beslagtog när den i en räd in i Ecuador dödade Farc-gerillans andreman Raul Reyes. Rapporten bekräftar att datorerna och deras filer verkligen tillhörde Farc.

Interpol säger inget om innehållet, men Colombia har hävdat att där finns bevis för att Venezuelas president Hugo Chavez stött gerillan med pengar.

Redan före Interpols rapport hade Chavez skapat rubriker genom att anklaga förbundskansler Angela Merkel för att komma från samma tyska höger som stöttade Hitler.

fakta: De kommer till Peru

ANNONS