Omkring 130–000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien. Den berömda 1500-talsbron som förstördes i Mostar i Bosnien blev en symbol för kriget. På bilden syns en återuppbyggnad av bron.
Omkring 130–000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien. Den berömda 1500-talsbron som förstördes i Mostar i Bosnien blev en symbol för kriget. På bilden syns en återuppbyggnad av bron.

Bosnisk general under kriget gripen för brott

En tidigare general som stred på den bosniakiska sidan i Bosnienkriget har gripits. Drekovic anklagas för krigsförbrytelser när han beordrade beskjutning av en serbisk stad.

ANNONS
|

Enligt landets krigsbrottsåklagare har Ramiz Drekovic beordrat artilleribeskjutning mot den mestadels serbiska staden Kalinovik under flera tillfällen 1995. I samband med beskjutningen dödades en 15-åring och många barn och vuxna skadades. Dessutom ledde den till omfattande förstörelse, enligt åklagaren.

Strax efter kriget lämnade han sin post och började jobba som rådgivare till bosniakiska politiker.

Ramiz Drekovic var ursprungligen kapten i den jugoslaviska militären, men blev senare en av de högst uppsatta generalerna i den bosniska armén.

Drekovic, 62, är den tredje generalen från de bosniakiska styrkorna som anklagas för krigsförbrytelser under de tre senaste åren. De andra två generalerna väntar på att ställas inför rätta. I förra veckan frikändes en bosniakisk tidigare befälhavare från anklagelser om att han dödat serbiska fångar under krigets inledning.

ANNONS

Omkring 130000 människor dödades i krigen i före detta Jugoslavien, merparten i Bosnienkriget 1992–1995.

TT-AFP

Fakta: Bosnienkriget

Det forna Jugoslavien utgjordes av dagens Serbien, Montenegro, Kosovo, Makedonien, Kroatien, Slovenien och Bosnien-Hercegovina men splittrades under flera krig på 1990-talet.

I Bosnien pågick kriget från 1992 till 1995 mellan främst tre parter: den bosniakiskt dominerade regeringsarmén, bosnienkroatiska styrkor i väst och syd samt bosnienserbiska styrkor i nord och öst. Trots att FN-styrkor fanns på plats redan från 1992 dröjde det fram till hösten 1995 innan striderna tog slut, främst framtvingat av omfattande Natoanfall mot den bosnienserbiska armén.

I och med Daytonavtalet i november 1995 skapades det politiska system som fortfarande råder i Bosnien, med en komplicerad maktdelning mellan bosniaker, kroater och serber.

ANNONS