New Yorks borgmästare Bill de Blasio och hans hustru Chirlane McCray vid biblioteket i Brooklyn i New York. Arkivbild.
New Yorks borgmästare Bill de Blasio och hans hustru Chirlane McCray vid biblioteket i Brooklyn i New York. Arkivbild.

Borgmästarval i skuggan av Trump och terror

En vecka efter terrordådet på Manhattan är det dags för New Yorkborna att välja borgmästare. Vinsttippade demokraten Bill de Blasio har hittat både en motståndare och ett segervapen i president Donald Trump.

ANNONS
|

Om förra tisdagens terrorattack, som tog åtta människoliv, kommer att påverka stödet för sittande Bill de Blasio återstår att se. Demokraten leder med drygt 40 procentenheter över Republikanernas Nicole Malliotakis, enligt de senaste mätningarna.

- Han gjorde det han skulle efter terrordådet, han var synlig. Jag kommer att rösta på honom, säger säkerhetsvakten Ramon Reyes till TT.

ANNONS

Trump-motståndare

I fjol var det inte ens säkert att de Blasios namn skulle finnas på valsedlarna. Trots progressiva reformer som ett års gratis förskola, betald sjukfrånvaro, id-kort för papperslösa och skrotandet av ett hemligt övervakningsprogram mot muslimer hade hans popularitet dalat kraftigt.

Kritikerna riktade främst in sig på vallöften från 2013 som inte infriats, till exempel att hemlösheten i jättestaden inte minskat. Samtidigt granskade FBI om de Blasio tagit emot kampanjbidrag i utbyte mot gentjänster. Utredningen resulterade i kritik men inget åtal väcktes.

Flera demokrater verkade då redo att utmana borgmästaren. Men i november i fjol hände något – den kontroversielle republikanen Donald Trump valdes till USA:s president. De Blasio hade plötsligt en ny motståndare att positionera sig mot: "New York ska fortsatt vara en fristad för progressiva idéer och tolerans", slog han fast och blev snabbt en ledargestalt i motståndet mot Trump.

Utmanare avstod

Kongressledamoten och partikamraten Hakeem Jeffries, en av de Blasios kritiker, sågs som en presumtiv utmanare inför borgmästarvalet. Men i februari meddelade han att han stannar i Washington DC.

- Jag kände mig övertygad om att New York är starkt nog att klara fyra år till med Bill de Blasio, vare sig man gillar honom eller inte. Jag är däremot inte övertygad om att landet kan klara fyra år med Trump, förklarade han sitt beslut för tidningen The New York Times.

ANNONS

Brooklynbon Nomi Beesen tycker att borgmästare de Blasio agerat rätt efter presidentvalet.

- Han har gjort sitt för att skydda vår stad mot Trumps fruktansvärda politik, säger hon.

Tunnelbanan upprör

En fråga som eldat på New Yorkbornas missnöje med de Blasio är den nedgångna tunnelbanan. Förseningar, proppfulla vagnar och avstängda sträckor är vardag.

- Det har verkligen nått bristningsgränsen men infrastrukturen är dålig i hela landet, säger illustratören Jackie Ferrentino som dock ofta jobbar hemifrån och därför inte drabbas så hårt som många andra.

Hennes kompis Emma Rosche-Ritchie pendlar däremot varje dag till sitt jobb och säger att det ofta är överfullt och väldigt smutsigt i tunnelbanan.

En upprustning är nödvändig, frågan är vem som ska betala. Det är en av flera frågor där de Blasio och destaten New Yorks guvernör Andrew Cuomo är oense. De två har samarbetsproblem och brukar puckla på varandra i medierna. Efter lastbilsattacken höll de ändå en gemensam presskonferens och gick sedan sida vid sida i den årliga halloweenparaden.

ANNONS

"Raka motsatsen"

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som i fjol försökte bli Demokraternas presidentkandidat, var nyligen i New York för att ge de Blasio sitt stöd. De två visade upp sig på tunnelbanan men blev då stående i tio minuter i väntan på ett försenat tåg. Under valmötet följde Sanders kampanjens strategi.

- Allt som borgmästare de Blasio gör är raka motsatsen till vad Donald Trump gör, sade han till allmänt jubel.

Emma Rosche-Ritchie ser inget negativt med referenserna till presidenten.

- Att ha Trump som president har nog gjort människor ännu stoltare över att New York är en så öppen och progressiv stad.

TT

Bakgrund: De styrde New York före Bill de Blasio

Demokraten Bill de Blasio vann borgmästarvalet i New York 2013 och tillträdde den 1 januari 2014. Tidigare innehades posten av:

Michael Bloomberg (2002-2013)

Miljardär som grundat nyhets- och informationsbolaget Bloomberg. Var först demokrat, bytte 2001 sida till Republikanerna och vann två borgmästarval. Lämnade 2007 partiet och blev oberoende politiker – och valdes om för en tredje period. Drev igenom en ändring av det maximala antalet ämbetsperioder från två till tre med motiveringen att han själv var bäst lämpad att ta New York ur finanskrisen. Övervägde att ställa upp i fjolårets presidentval men gav i stället Demokraternas Hillary Clinton sitt stöd.

Rudy Giuliani (1994-2001)

Republikan med ett förflutet som demokrat och oberoende politiker. Advokat och tidigare åklagare som gick till borgmästarval på en paroll om nolltolerans mot brottsligheten. Antalet brott minskade dramatiskt under hans tid, men Giulianis politik kritiserades för att slå oproportionerligt hårt mot fattiga som begått mindre brott. Hade länge låga opinionssiffror men hans ledarskap efter terrordåden mot World Trade Center den 11 september 2001 gjorde honom till en hjälte för många. Kampanjade i fjol för Donald Trump och är i dag rådgivare till presidenten inom cybersäkerhet.

Fakta: Bill de Blasio

Parti: Demokraterna

Född: 1961 på Manhattan i New York

Utbildning: Har en examen i internationell politik från Columbia University.

Arbete: Tillträdde den 1 januari 2014 som staden New Yorks borgmästare. Hoppas bli omvald i valet den 7 november 2017. Yrkespolitiker som tidigare arbetade som stadens offentliga advokat (en typ av ombudsman)

Familj: hustrun Chirlane McCray, dottern Chiara och sonen Dante.

Hjärtefrågor: Minskade klyftor mellan fattiga och rika. Allmänna förskolor finansierade genom höjda skatter för höginkomsttagare.

Kuriosa: Är lång. Närmare två meter.

ANNONS