FBI-agenter täcker över skåpbilen som tagits i beslag.
FBI-agenter täcker över skåpbilen som tagits i beslag.

Bombmisstänkt ivrig Trumpanhängare

Hat mot Demokraterna och kärlek till president Donald Trump. Förakt för medier och ett digert brottsregister. Bilden klarnar av den man som misstänks ha skickat de 13 brevbomberna i USA.

ANNONS
|

56-åringen, från Aventura i södra Florida, greps på fredagen – efter att polisen hittat ytterligare tre brevbomber i postsystemet. De totalt 13 bomber som upptäckts under veckan var främst adresserade till demokratiska toppolitiker och uttalade kritiker av Donald Trump. De var samtliga byggda med plaströr, små klockor, batterier, sladdar och explosiva ämnen.

Spåren som lett polisen till 56-åringen är bland annat fingeravtryck som hittats i en av försändelserna. Där, samt i ytterligare ett av paketen, har FBI dessutom hittat dna som man kunnat knyta till mannen.

Dna och fingeravtryck

Även om sådana spår inte hittats på övriga bomber konstaterar utredarna att paketen i stort sett är identiska vad gäller storlek och utformning. Därtill har samma typ av frimärken, prydda med den amerikanska flaggan, placerats högst upp i högra hörnet på samtliga försändelser där även returadressen är densamma, enligt utredarna.

ANNONS

Myndigheterna har än så länge inte gått ut med vilket motiv man misstänker att gärningsmannen haft.

Han gjorde dock ingen hemlighet av sina politiska sympatier. 56-åringen är registrerad som republikansk väljare och har, enligt amerikanska medier, uttryckt tydliga sympatier för president Donald Trump på sociala medier. Det har han även gjort på den vita skåpbil som polisen beslagtagit.

Politiska klistermärken

Fordonet är täckt med klistermärken som dels hyllar USA:s president Donald Trump, dels hånar hans meningsmotståndare. På en av rutorna syns den förre presidenten Barack Obama och den demokratiska kandidaten i presidentvalet 2016, Hillary Clinton, med kikarsikten över sina ansikten. Båda fanns bland försändelsernas adressater.

Ett annat av klistermärkena bär texten "CNN suger".

På en bild som rapporteras komma från 56-åringens Facebook-sida, som CNN uppger har raderats, syns mannen vid ett av Trumps massmöten i Florida bärande den för presidenten karakteristiska röda kepsen med texten "Make America Great Again".

"Väldigt arg"

56-åringen arbetade bland annat som pizzabud och dj och bara timmar innan han greps befann han sig på strippklubb i Florida för att spela musik, enligt CNN. Inne på klubben kände nästan ingen till mannens politiska åsikter, berättar klubbchefen till den lokala tv-kanalen WPTV.

- Jag hade ingen aning om att han var ansluten till något parti över huvudtaget. Han var en trevlig kille som skämtade mycket, bara rolig, säger hon.

ANNONS

Men på pizzerian där han också arbetat, hade man en annan bild av mannen.

- Han var väldigt arg, arg på världen, på svarta, judar, homosexuella, säger chefen, enligt Washington Post.

56-åringen har gripits flera gånger tidigare, bland annat för att ha bombhotat ett elbolag, stöld och våld i hemmet, skriver AFP.

USA:s president Donald Trump beskriver brevbomberna som försök till terroristhandlingar som han säger måste bestraffas.

- Politiskt våld får aldrig bli tillåtet i USA och jag kommer att göra allt som står i min makt för att stoppa det, säger Trump.

TT-AFP

ANNONS