Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171104-usademokrater-558455_se.gp_1.jpg
Demokratiska partiets dåvarande ordförande Donna Brazile skriver i en kommande bok att hon ville byta ut partiets presidentkandidat Hillary Clinton mot Joe Biden i valrörelsens slutskede. Arkivbild.

Bok: Ville sparka Clinton under valkampanjen

Demokraternas dåvarande ordförande övervägde allvarligt att byta ut Hillary Clinton mot Joe Biden bara ett par månader för presidentvalet förra hösten. Det avslöjar Donna Brazile i sin bok som blivit politiskt sprängstoff redan innan den publicerats.

Donna Brazile tog över som tillfällig ordförande för Demokratiska partiet (DNC) i juli 2016. Hon beskriver sin tid på posten i en bok som kommer ut i nästa vecka. Washington Post har kommit över ett exemplar och avslöjar att Brazile allvarligt funderade på att ta initiativ till att partiet skulle byta ut Hillary Clinton som partiets presidentkandidat. Tankarna kom efter Clintons kollaps under en minneshögtid den 11 september.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Brazile beskriver Clintons kampanj som "blodfattig" och att den "doftade nederlag". Hon funderade över vem som skulle kunna ersätta henne och fastnade för den sittande vicepresidenten Joe Biden, med senator Cory Booker som vicepresidentkandidat. Den duon borde kunna få tillräckligt många arbetarklassröster för att slå republikanen Donald Trump, resonerade hon.

"Tänkte på kvinnorna"

Men så, skriver hon "tänkte jag på Hillary, och alla kvinnor i landet som var så stolta och ivriga över henne. Jag kunde inte göra detta mot dem."

Det är dock osannolikt att hon hade kunnat peta Clinton, säger en partiföreträdare till CNN. Partiets stadgar ger bara utrymme för att ersätta en kandidat som dör, hoppar av eller blir oförmögen att kandidera.

Donna Brazile målar upp bilden av Hillary Clinton som en historisk kandidat med goda avsikter, men med en gravt misskött valkampanj. Bristen på passion inför kandidaten var så allvarlig att "kampanjhögkvarteret i New York kändes som en steril sjukhusavdelning där någon har avlidit".

Läckte till Clinton

Tidigare i veckan publicerade tidskriften Politico utdrag ur boken där Brazile skriver att Clintons kampanj genom generösa bidrag i praktiken tog kontroll över Demokratiska partiet under primärvalen 2016. Detta ska ha missgynnat motkandidaten Bernie Sanders, var Braziles slutsats.

Brazile hamnade själv i blåsvädret i oktober, när läckta mejl avslöjade att hon hade berättat för Hillary Clinton vilka frågor hon skulle få under en valdebatt under våren, information som Brazile fått när hon arbetade för tv-bolaget CNN.

Boken "Hacks: The inside story of the break-ins and breakdowns that put Donald Trump in the White House" ska släppas i USA på tisdag.

Mest läst