Vita husets läkare Ronny Jackson, som president Donald Trump nominerat till posten som minister för militärveteraner.
Vita husets läkare Ronny Jackson, som president Donald Trump nominerat till posten som minister för militärveteraner.

Bistra anklagelser mot tänkt veteranminister

Han ska ha "delat ut receptbelagd medicin som det var godis", varit en lynnig chef och – enligt vissa – varit påverkad under tjänsteresor. Beskyllningarna mot Vita husets läkare Ronny Jackson, som president Trump vill se som USA:s nye minister för militärveteraner, är så allvarliga att senaten skjutit upp utfrågningen av honom.

ANNONS
|

Orosmolnen började hopa sig när ett senatsutskott gjorde research om Jackson genom att intervjua över 20 personer som jobbat med honom tidigare eller gör det nu. Bland annat framkom att presidentläkaren på tjänsteresor gått i flygplanets mittgång med receptbelagda läkemedel och frågat "vem vill sova", vilket flera amerikanska medier rapporterar om.

Giftig miljö

Under en resa med president Trumps företrädare Barack Obama 2015 ska Jackson ha behövts av medicinska skäl. Men Vita husets personal hittade honom avsvimmad på hotellrummet efter att han druckit hela kvällen, skriver tidningen The New York Times. Och det ska inte ha varit en enskild händelse.

ANNONS

- Om du är full och något händer med presidenten är det mycket svårt att behandla honom. Flera personer har sagt till oss att detta skett på flera olika resor, säger Jon Tester, den högst uppsatte demokraten i senatens utskott för militärveteraner, till nyhetskanalen CNN.

I medier hävdas också att Jackson ska ha skapat en giftig arbetsmiljö, att han behandlat människor ovanför sig "som guld" men uppträtt förminskande och även skrikit åt underställda.

Fina vitsord

I ett uttalande från Jon Tester och hans republikanske kollega Johnny Isakson, som leder utskottet för militärveteraner, heter det nu att onsdagens planerade utfrågning av Jackson skjuts upp tills vidare.

Barack Obama gav under sin tid Jackson mycket fina vitsord och Vita huset försvarar honom som "oklanderlig". President Donald Trump säger att läkaren är en av de finaste människor han mött, och lägger skulden på Demokraterna för vad han kallar en orättvis attack.

TT

Fakta: Från presidentläkare till minister

I slutet av mars meddelades att USA:s dåvarande minister för militärveteraner David Shulkin lämnar sitt jobb. Detta efter att han anklagats för att ha gjort av med motsvarande över en miljon kronor av skattebetalarnas pengar på en nio dagar lång semesterresa i Europa med sin hustru.

President Donald Trump nominerade Vita husets presidentläkare Ronny Jackson till att bli hans efterträdare. Liksom alla ministerkandidater måste dock Jackson frågas ut och godkännas av senaten, en process som har satts igång.

Jackson är 50 år och född i Texas. Han har arbetat i Vita huset sedan 2006 och varit presidentens läkare sedan 2013. Jackson har även tjänstgjort inom marinen, bland annat under Irakkriget.

Departementet för militärveteraner är USA:s näst största, efter försvarsdepartementet. Det ansvarar bland annat för krigsveteraners förmånsprogram, hälsovård och begravningsplatser. Jättemyndigheten har över 370000 anställda. Under det förra budgetåret uppgick kostnaderna till motsvarande 2293 miljarder kronor.

Källa: Va.gov, amerikanska medier

ANNONS