Bildt: Chávez plundrade oljerikedom

ANNONS
|
-Han var en populistisk och karismatisk ledare, vars populism varit möjlig genom starkt stigande oljeinkomster. Det är bara det som har gjort det möjligt, att han har kunnat plundra landets oljerikedom och surfa på detta, säger Carl Bildt (M) till TT.

TT: Hur kommer hans död påverka regionen?

-Jag tror att det skapar lite mera lugn i regionen, för där har han varit lite av en orosfaktor. Jag tror att de andra latinamerikanska ledarna kommer att sörja honom, men se fram emot en något stabilare period.

TT: Hur påverkar det Kuba i förlängningen?

-Kuba har varit beroende av väldigt förmånliga oljeleveranser från Venezuela. Om vi får val inom tre månader är det sannolikt att vice-presidenten kommer att väljas, för det finns en sympativåg. Han står för den mera radikala kubanska linjen inom partiet, men hur länge det är möjligt att fortsätta det är en svår fråga. Men jag tror att det finns en nervositet i Havanna just nu.

Bildt konstaterade i Sveriges Radio att Chávez var en "instabilitetsfaktor" på den latinamerikanska kontinenten.

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, säger att Chávez kommer att bli ihågkommen för att han har bidragit till att rita om den politiska kartan i Latinamerika.

-Men också för att han har förändrat livet och vardagen för miljoner venezuelaner genom stora insatser för att bekämpa fattigdom, säger Linde.
-När Hugo Chávez valdes 1998 fanns det höger- eller centerregeringar i alla latinamerikanska länder. Det blev startskottet för den vänstervåg som har svept över i stort sett hela Latinamerika.

Trots att det finns delar i Chávez politik som han inte ställer sig bakom, tycker Linde att de politiska motståndarna i Sverige gett en orättvis bild av Chávez.

-Jag tycker att det ibland funnits en svartmålning av honom från den svenska högern, där man på ett ganska märkligt sätt utmålat Hugo Chávez som en diktator. Det är en bild som inte har någon grund i verkligheten. Vi pratar om en folkvald president som vunnit val efter val i öppna och demokratiska val.

Statsminister Fredrik Reinfeldts förhoppning är en annan utveckling i regionen när sorgearbetet väl är över.

-Jag hoppas på en större demokratisering och också att frågan om mänskliga rättigheter får en ökad betydelse, sade han i samband med ett besök i Göteborg på onsdagen.

"Chavéz tid vid presidentposten karaktäriserades av dramatisk maktkoncentration och öppen likgiltighet inför grundläggande människorättsgarantier", skriver människorättsorganisationen Human Rights Watch.

ANNONS

Enligt HRW ströp Chávez rättsväsendets och pressens oberoende efter kuppförsöket mot honom 2002. 2004 tog Chávezregimen över kontrollen över Högsta domstolen genom att fylla den med anhängare. HD har senare godkänt Chávez människorättskränkningar.

HRW noterar också att Chávez stött flera av världens mest diktatoriska regimer, som de i Burma, Nordkorea och Libyen under Muammar Gaddafi.

Från Venezuelas grannländer kom snabbt hyllningar. Brasiliens president Dilma Rousseff kallade Chávez en storslagen latinamerikan, en vän till det brasilianska folket och att hans död är innebär en oersättlig förlust.

Bolivias socialistiske president Evo Morales, som dragit nytta av Chávez ledarstil, sade att han var ledsen över nyheten. Även Ecuadors president Rafael Correa, som varit nära allierad till Chávez, kallade bortgången en förlust för hela Latinamerika.

På Kuba utlystes tre dagars landssorg. Chávez har varit kommunistiska Kubas närmaste allierade i regionen och dess huvudsakliga ekonomiska stöd.

USA:s president Barack Obama sade efter dödsbudet att USA är intresserat av en "konstruktiv" framtida relation med Venezuela. Chávez har sedan länge betraktats som USA:s fiende.

"När Venezuela börjar ett nytt kapitel i sin historia, förbinder sig USA även i fortsättningen att stå fast vid en politik som främjar demokratiska principer, rättsstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna", sade Obama i ett skriftligt kort uttalande.

ANNONS

I kongressen var det många som inte kunde dölja sin glädje över att den djupt USA-kritiske ledaren gått bort.

-I över tio år har Chávez använt korruption, skrämselteknik, manipulering och brutala metoder för att härska över det venezuelanska folket. I dag markerar hans död slutet på hans tyranniska styre, sade republikanen Ileana Ros-Lehtinen.

Rysslands president Vladimir Putin hyllar Chávez och tackar honom för den "solida grunden" i relationerna mellan Ryssland och Venezuela.

Kina beskriver Chávez som en "nära vän till det kinesiska folket" och lovar att upprätthålla de goda förbindelserna med Venezuela. Chávez närmade sig Kina i ett försök att minska sitt beroende av USA, och Kinas president Hu Jintao och hans efterträdare Xi Jinping har skickat personliga kondoleanser till vicepresidenten Nicolás Maduro.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad hävdar att en "martyr" har fallit offer för en "misstänkt sjukdom".

ANNONS