Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/9

Bil kraschade in i folkmassa vid vit makt-protest

En person har dött och ett flertal har skadats efter att en bil körde in i en motdemonstration som hölls mot en vit makt-demonstration i USA. Samtidigt kraschade en polishelikopter som bevakade folkmassan av oklar anledning. Kraschen kostade två poliser livet.

En bil körde in i en folkmassa som var samlad på lördagen för att protestera mot den vitmakt-protest som ägde rum i amerikanska Charlottesville i deltstaten Virginia. Vansinnesfärden dödade en och skadade 19, varav fem allvarligt. 

Innan, strax innan lunchtid på lördagen, lokal tid, hade högerextremister drabbat samman med de antirasistiska motdemonstranterna. Tv-bilder från platsen visade hur grupperna slogs och kastade föremål mot varandra. Högerextremister sprutade också pepparsprej mot antirasisterna. Våldsamheter utbröt flera gånger under dagen och kulminerade med att en bil körde över motdemonstranterna. 

Tre personer har dött

Tre personer har dött under demonstrationerna – däribland en 32-årig kvinna som gick över gatan när bilen körde in i folkmassan. De två andra personerna dog när en polishelikopter, som utkommenderats på grund av demonstrationen, kraschade. De två som miste livet i kraschen var piloten, Jay Cullen, 48, och polisen M. Bates, som skulle ha fyllt 41 på söndagen. Polisen har öppnat en utredning kring varför helikoptern craschade.

19 personer skadades av bilen, fem av dem allvarligt och det är i nuläget oklart om de kommer överleva. 

Den tragiska utgången föregicks av en spänd stämning under helgen då sydstatsflaggor vajade och högerextrema med automatvapen – vilket tillåts enligt Virginias så kallade "open carry"-lagar – poserade hotfullt framför antirasisterna. Redan under fredagen utbröt de första våldsamheterna. Hundratals högerextremister deltog då i ett fackeltåg genom University of Virginias campusområde samtidigt som antirasister försökte störa marschen.

Vitmakt-demonstrationen gick under parollen "Förena högern" och arrangerades i protest mot beslutet att ta bort en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee från en av Charlottesvilles parker. Stadens poliskommendering var, enligt lokala medier, den största på 30 år. Delstatens guvernör har också utlyst undantagstillstånd.

Gärningsmannen gripen

Bilföraren som körde in i folkmassan greps på platsen. Mannen som är den 20-årige James Alex Field Jr. är misstänkt för dråp, för att med uppsåt ha skadat människor och för att inte ha stannat bilen säger Martin Kumer, inspektör vid Albermarle-Charlottesville arrest. Enligt uppgifter till CNN ska mannen tidigare ha deltagit på högerextrema-demonstrationer.     

Enligt tv-kanalen har mer än 1 000 poliser varit på plats och den högerextrema demonstrationen samlade flera tusen deltagare. Ytterligare tre personer ska ha arresterats. En person för att ha burit ett gömt vapen, en annan för oredligt uppförande och den tredje på misstankar om misshandel.

Manar till enighet

Reaktionerna på lördagens våldsamheter har varit kraftiga och president Donald Trump har genom Twitter fördömt dem och menar att den här typen av agerande inte hör hemma i ett land som USA. Istället manar han till enighet.

KKK demonstrerat i staden

Charlottesville, en stad med historiska anor, har en befolkning på 47 000 människor. Under 2017 har högerextrema grupper, bland annat medlemmar ur Ku Klux Klan, kommit till staden för att protestera mot stadens intentioner att ta bort historiska spår från när sydstaterna var självständiga under det amerikanska inbördeskriget.

Mest läst