Beslut om Assange dröjer

ANNONS
|

Går det att begära Julian Assange överlämnad till Sverige trots att han bara är misstänkt och inte åtalad? Är hans agerande i samband med att han hade sex med två svenska kvinnor att betrakta som brottsligt?

En bit in på andra rättegångsdagen har det blivit åklagaren Clare Montgomerys tur. Hon invänder mot försvarets beskrivning vad som hänt: Att även om kvinnorna inte gillade vad Julian Assange gjorde med dem, så gav de honom tillåtelse – underförstått– att fullfölja samlagen. Hon tar exemplet med den kvinna som uppgett att hon till slut gick med på att ha sex med Assange sedan han tagit på en kondom:

ANNONS

–Kommentaren "jag ville att det skulle vara över" är inte precis att ge sitt samtycke.

Rör inte en min

Men de hamnade ju i säng, Assange och kvinnan, invänder Duncan Ouseley, en av två domare.

–Visst måste hon ha varit med på att de skulle ha sex? Annars skulle de inte ha hamnat i sängen?

Assange sitter lätt framåtlutad och lyssnar uppmärksamt när åklagaren beskriver anklagelserna, i detalj. Han rör inte en min.

Hans försvar hävdar att den europeiska förordningen ska tolkas som att det krävs ett åtal för att Sverige ska kunna kräva att Assange överlämnas. Den svenska tolkningen är att det räcker med att en person är häktad på sannolika skäl misstänkt för ett brott som kan ge minst ett års fängelse. Vidare hävdar försvaret att arresteringsordern måste beslutas av en domstol, inte en åklagare.

Engelska ögon

Domarna är inte helt övertygade om försvarets argumentation.

–I många europeiska länder betraktas åklagaren som en juridisk instans. Ni tenderar att se på regelverket med engelska ögon, replikerade domaren John Thomas.

Beslut väntas först om några veckor.

Julian Assange anklagades för våldtäkt respektive sexuella övergrepp mot två svenska kvinnor i samband med ett Sverigebesök förra sommaren.

Wikileaksgrundaren anhölls i sin frånvaro den 20 augusti, men anhållandet togs tillbaka dagen därpå.

Den 25 augusti beslutades om förundersökning rörande ofredande, vilket bara några dagar senare skärptes till våldtäkt.

I slutet av november häktades Assange i sin frånvaro, misstänkt för en våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Han häktades efter ha infunnit sig hos brittisk polis den 7 december men släpptes mot borgen den 16 december.

Den 3 mars överklagades ett beslut om att han ska överlämnas till Sverige.

Om Assange överlämnas måste en ny häktningsförhandling hållas inom några dagar.

Då ska Stockholms tingsrätt ta ställning till om han ska vara fortsatt häktad eller om han ska försättas på fri fot samt när åtal ska vara väckt. (TT)

ANNONS